Kritiek op bonnenregen bij snelheidscontroles op Europalaan





 

HENGELO - De recente bonnenregen voor hardrijders op de Europalaan heeft tot kritiek geleid. De plaatsing van verkeersborden op de Europalaan is de afgelopen weken minstens twee keer niet correct geweest.



In verband met de aanleg van de busbaan is de maximum snelheid op de Europalaan tijdelijk verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. Twee weken geleden maakte de politie bekend dat ze ruim 600 bestuurders had bekeurd omdat ze te hard reden. Maar verschillende getuigen hebben gezien dat de plaatsing van de verkeersborden op het betreffende weggedeelte later is aangepast. Dat wordt door de politie bevestigd. Volgens een politie-woordvoerster is er in die periode echter niet bekeurd.



Vorige week was op de Europalaan te zien dat de bebording wederom niet correct was geplaatst. Bestuurders die, komend uit de Demmersweg, linksaf de Europalaan opreden konden niet weten dat de maximum snelheid daar was teruggebracht tot 30 kilometer. Want het 30-bord was neergezet vóór de afslag Demmersweg. Pas na ongeveer 250 meter was voor automobilisten die uit de Demmersweg de Europalaan waren opgereden te zien dat ze op een 30-kilometerweg reden. Omdat het werk aan de weg nu tijdelijk stilligt, is de tijdelijke verlaging van de maximum snelheid niet meer van kracht. De 30 kilometer-borden zijn inmiddels weggehaald.



De politie bevestigt dat de bebording op de Europalaan in eerste instantie niet goed stond opgesteld. ‘Maar in die periode is er niet gecontroleerd’, aldus een woordvoerster. Voordat de radarcontroleurs met hun werd beginnen, kijken zij of de borden goed staan. Of de borden bij de kruising Demmersweg-Europalaan de afgelopen weken correct hebben gestaan is volgens de politie-woordvoerster nu niet meer te achterhalen. ‘Maar er is in ieder geval gecontroleerd ná het bord 30.’



Verschillende mensen die in de omgeving van de Europalaan werken hebben gezien dat de bebording de afgelopen weken is aangepast. Oud-politieman G. Nijland uit Hengelo spreekt schande van deze controle. ‘Dit heeft geen functie’, zegt Nijland, die inmiddels vier jaar met pensioen is. Ook hij heeft z’n twijfels of de bebording wel correct stond op het moment dat er gecontroleerd is. ‘Als je hier niet woont en je over een aantal weken een bon krijgt, dan ga je er van uit dat de borden goed hebben gestaan.’ Maar het is volgens hem niet meer aan te tonen dat dat het geval was. De politie zegt dat er is gecontroleerd omdat er sprake was van een gevaarlijke situatie voor fietsers. Maar volgens Nijland is er juist gecontroleerd op die plekken waar het niet gevaarlijk was voor fietsers.



Nijland heeft gezien dat ter hoogte van het bedrijf Progress op de hoek van de Demmersweg en de Europalaan aanvankelijk een wit bord bord stond met zwarte strepen, ‘einde alle verboden.’ Ook dit was volgens Nijland niet correct. Volgens Nijland is deze controle voor de politie ‘simpelweg een manier om geld uit de zak te kloppen van de automobilist.’

 
 
Bron: De twentsche courant Tubantia
 
  8-3-2005  


|

FlitsKaart