Laarbeek ziet oplossing in 30 km-zonesx

Woensdag 20 november, LIESHOUT - De verkeersregels in Laarbeek moeten eenduidig worden. Zoveel mogelijk 30-kilometerzones met gelijkwaardige kruisingen, zonder uitzonderingen. Deze boodschap gaf de commissie Ruimtelijke Zaken het college van B en W gisteravond mee.Bijna alle partijen konden zich vinden in het voorstel van het college om meer 30-kilometerzones in te voeren. Alleen de VVD was tegen het terugdraaien van eerder genomen verkeersmaatregelen.

Een noodkreet van een woordvoerder van busmaatschappij Hermes aan het begin van de vergadering was aan dovemansoren gericht. Volgens Hermes doen bussen straks veel te lang over de routes door Laarbeek en kan dit uiteindelijk resulteren in het schrappen van buslijnen. Maar de commissieleden bleven onverbiddelijk: veiligheid staat voorop.

A. Roijackers van De Werkgroep kon zich vinden in de plannen, maar was wel van mening dat alleen het plaatsen van 30-kilometerbordjes niet voldoende is. 'We moeten ook nu al kijken of er fysieke maatregelen genomen kunnen worden.'

Ook J. Strijbosch (PvdA/HvL) kon instemmen met de uitgangspunten van het voorstel. 'En het gaat niet alleen om de veiligheid, maar ook om de leefbaarheid', zei hij. 'Jammer dat we nu van Hermes de zwarte piet toegeschoven krijgen.' Strijbosch noemde de voorgestelde maatregelen 'minimaal'. 'Maar het is een beginpunt.'

De VVD bleef onverminderd fel gekant tegen de plannen van het college. 'We willen de wegen houden zoals ze nu zijn', zei M. van der Zanden. 'Met het plaatsen van borden is het snelheidsprobleem niet opgelost. Het moet niet zo zijn dat het aantal ongevallen straks weer toeneemt.' Van der Zanden gaf ook aan dat het openbaar vervoer belangrijk is voor de dorpen. Als Hermes inderdaad besluit maatregelen te nemen, zullen veel mensen daar de dupe van worden, zei hij.

Wethouder Willemse was niet onder de indruk van het pleidooi van Hermes om geen maatregelen te nemen. 'Er is angst dat er lijnen geschrapt gaan worden, maar dat zal niet afhangen van onze wegcategorisering', zei ze. 'We zijn niet voornemens om overal hobbels en bobbels neer te leggen.' Wat betreft de eenduidigheid van de verkeersregels in Laarbeek zou Willemse graag de raadsleden tegemoet willen komen. 'Ik proef hier dat iedereen die uitritconstructies er wel uit wil hebben, maar daar ontbreekt gewoon het budget voor. Voorlopig mogen we ze laten liggen.' Om de automobilisten straks te dwingen zich aan de maximaal toegestane snelheid te houden, ziet Willemse vooral oplossingen in simpele ingrepen zoals het visueel versmallen van wegen. Het voorstel van het college komt 19 december in de raadsvergadering.

Bron:  Eindhovens Dagblad

Melder: Rob (itdanger)

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram