Lagere alcohollimiet voor jonge bestuurders





 

DEN HAAG - De invoering van een lagere alcohollimiet voor bestuurders die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben, komt steeds dichterbij. In de Tweede Kamer bleek woensdag een ruime meerderheid voor het kabinetsvoorstel om de limiet terug te schroeven van 0,5 naar 0,2 promille.



Voor bromfietsers tot de leeftijd van 24 jaar zal die bovengrens al vanaf begin 2006 gelden, driekwart jaar eerder dan voorzien in het bromfietsrijbewijs. Minister Peijs (Verkeer) stemde met tegenzin in met een voorstel daarvoor van ChristenUnie-Kamerlid Slob.



De lagere limiet, ook bestemd voor motorrijders, moet de verkeersveiligheid vergroten. Het scheelt jaarlijks twaalf verkeersdoden en ongeveer honderd ziekenhuisopnamen. Jonge (mannelijke) automobilisten zijn steeds meer betrokken bij ongelukken waar alcohol in het spel is. Onervarenheid in het verkeer en jeugdige overmoed spelen daarbij een rol, aldus de minister.



Zij ontraadde een motie van de PvdA, die het lagere maximum voor alle bestuurders bepleit. Volgens de bewindsvrouw werkt dat averechts. Het aantal verkeerslachtoffers zou juist kunnen toenemen als de politie iedereen met een positieve ademtest moet onderwerpen aan een bloedproef en de verdere bijbehorende rompslomp. In die tussentijd kunnen zware drinkers doorrijden, betoogde de minister.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  4-6-2005  


|

FlitsKaart