Landelijk: Leaserijders maken veel minder brokken





 

door Fred Pruim DEN HAAG - Leaserijders maken in verhouding veel minder brokken in het dagelijkse verkeer dan particuliere autobezitters. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, krijgen mensen met een auto van de zaak ook veel minder bekeuringen dan gewone automobilisten. Leaserijders worden daardoor onterecht afgeschilderd als nietsontziende snelheidsmaniakken en brokkenpiloten.



Deze opmerkelijke conclusie is afkomstig uit een nog niet gepubliceerd onderzoek door het bureau Traffic Test. Het gaat om het zogeheten Periodiek Regionaal Onderzoek Verkeersveiligheid (PROV) 2001, uitgevoerd in opdracht van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.



Volgens de onderzoekers zit hem de kneep in het totaal aantal gereden kilometers. Over het algemeen lopen leaserijders wel meer bonnen en deuken op maar dat wordt rechtgetrokken door het gegeven dat ze ruim twee keer zo veel kilometers rijden als de particuliere bestuurder.



Zo blijkt uit berekeningen dat gewone automobilisten gemiddeld bijna zes ongelukken per miljoen gereden kilometers krijgen. Als de leaserijder eenzelfde aantal kilometers achter de rug heeft, blijkt dat hij nog geen vijf ongevallen heeft gehad.



Datzelfde geldt voor het aantal bekeuringen. Na een miljoen kilometer achter het stuur heeft de particuliere autobezitter er al bijna 44 vergaard, vier meer dan de vaak zo verguisde leaserijder.



Voorzitter P.J. Biesheuvel van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), zegt in een reactie erg blij te zijn met het onderzoek. "Hopelijk komen leaserijders hiermee eindelijk van dat etiket af dat ze al jaren opgeplakt krijgen van medeweggebruikers. Goed dat het jaarkilometrage nu eens wordt meegeteld, dat is veel eerlijker vergelijken."



In ons land worden momenteel rond het half miljoen personenvoertuigen geleast.




 
 
Bron: De Telegraaf
 
  29-7-2002  


|

FlitsKaart