Landuyt wil boetes afhankelijk van het inkomen





 

BRUSSEL - Federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) wil verkeersboetes afhankelijk maken van het inkomen van de overtreder. Wie weinig verdient, zou dan minder moeten betalen. De boete zou aangepast worden op basis van de belastingaangifte.



Sinds de invoering van de nieuwe verkeerswet was er heel wat kritiek op de hoge boetes. Nu al kan de rechter rekening houden met de financiële situatie van een verkeersovertreder en eventueel een alternatieve straf opleggen.



Minister Landuyt wil nog een stap verder gaan en de boete echt laten afhangen van het inkomen. Want een hoge boete weegt zwaarder door voor wie niet veel heeft.



Om te weten hoeveel iemand verdient, zou men kijken naar de belastingaangifte. "Maar", zegt minister Landuyt er meteen bij, "de regeling mag het systeem niet opnieuw ingewikkelder maken."



In sommige Europese landen zijn de boetes al afhankelijk van het inkomen. Het voorstel van Landuyt zal de discussie over de verkeersboetes ongetwijfeld weer doen oplaaien.



Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) reageert voorzichtig positief op het voorstel van Landuyt. VLD-voorzitter Bart Somers is echter principieel tegen. Hij wijst erop dat de financiële draagkracht nu al de hoogte van belastingen en premies bepaalt.



"Op de duur kun je ook de broodprijs afhankelijk maken van het inkomen. De verkeersboetes moeten voor iedereen gelijk zijn. Wie geen boete wil, moet maar geen overtreding maken", zegt Somers in De Tijd.



De Vlaamse Automobilisten Bond (VAB) betreurt het feit dat minister Landuyt het voorstel lanceert zonder overleg. "We hadden gehoopt dat hij dergelijke voorstellen eerst met deskundigen zou bespreken tijdens de evaluatie van de verkeerswet in het najaar", zegt woordvoerder Maarten Matienko.



Volgens de VAB moet vooral worden bekeken of inkomensafhankelijke boetes de verkeersveiligheid niet schaden en of er een draagvlak voor bestaat bij de bevolking. Ook over de denkpiste dat de boete afhankelijk kan worden van het type of de grootte van de wagen, is de VAB niet enthousiast.

 
 
Bron: VRT Nieuws
 
  18-8-2004  


|

FlitsKaart