Langparkeerders krijgen boete voor uitlokken inbraak





 

Automobilisten die in Amsterdam hun voertuig langdurig op dezelfde plek laten staan, lopen kans op een boete omdat zij hiermee in de ogen van de milieupolitie criminaliteit uitlokken.

Ook al is er met de auto niets aan de hand, wordt er keurig betaald voor de parkeerplek en is het voertuig verzekerd en APK-gekeurd, dan nog kan de eigenaar, bij bijvoorbeeld een lange vakantie of ziekte, een bekeuring tegemoet zien. Onlangs werd een vrouw haar auto weggesleept. Ze was voor haar werk in het buitenland geweest en had haar auto in Amstelveen gestald.

„Dit is krankjorum en betekent het failliet van je rechtssysteem. Het is de wereld op zijn kop, want als je zelf niet in staat bent om criminaliteit tegen te gaan, mag je natuurlijk niet een potentieel slachtoffer daarvoor beboeten”, briest VVD-raadslid Bas van ’t Wout.

De liberaal laat weten direct burgemeester Cohen om opheldering te vragen. „Want als je dit tolereert, heb je geen enkel besef van eigendomsrecht. Dit is werkelijk te belachelijk voor woorden…”

Uitgeleend

De milieupolitie van de hoofdstad is verantwoordelijk voor het opleggen van deze sancties. Het overkwam bijvoorbeeld ook een automobilist die deze krant benaderde en anoniem wil blijven. Hij had zijn auto vanwege een langdurige vakantie in het buitenland uitgeleend aan een vriendin in Amsterdam-West. „Ik heb er niet bij aangegeven wanneer en hoe vaak zij in de auto moet rijden”, stelt hij.

En dat gebeurde dus te weinig in de ogen van de milieuagenten, die een brief aan de eigenaar stuurden met daarin de dreiging van een boete. ’Het voertuig is onbeheerd achtergelaten en daardoor gevoelig voor inbraak en/of vernieling (…). Graag zien wij dat u dit voertuig verwijdert of contact met ons opneemt. U kunt zich hiermee een boete besparen.’

Uitvreter

De brief leidde tot woede bij de eigenaar. „Zolang ik wegenbelasting betaal en niet in overtreding parkeer, mag ik mijn auto – goed afgesloten en beveiligd – overal in Nederland parkeren. Er staat geen uitnodiging bij dat de een of andere maatschappelijke uitvreter zijn tengels aan mijn auto moet branden. De auto is APK-gekeurd en dus geen wrak. Moet ik de wagen dagelijks verplaatsen omdat hij in getto Slotervaart staat?”

Bij de dienst Stadstoezicht, de baas van de milieuagenten, verwijst men naar het stadsdeel. Vreemd, want de brief aan de gedupeerde is afkomstig van Stadstoezicht. Bij het stadsdeel kon men dan ook geen reactie geven.

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  26-9-2008  


|

FlitsKaart