Lawine aan bezwaren van hardrijders





 

EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie (OM) moet een lawine aan bezwaarschriften van betrapte hardrijders in behandeling nemen. Ze hebben bezwaar laten indienen via een internetsite. Het OM stelde zich in eerste instantie op het standpunt dat een derde partij geen bezwaar mocht maken, maar geeft nu toe dat dit wèl is toegestaan.



De zee aan bezwaarschriften is ontstaan door een internetsite die nu ruim een half jaar actief is. 'Tehardgereden.nl', een Helmonds initiatief, maakt voor 2,50 euro bezwaar voor de bekeurde door een bezwaarschrift op te stellen, te vragen om ijkgegevens van de meetapparatuur en foto's van de snelheidsovertreding.



In eerste instantie dacht het OM dat dat niet mocht, maar J. Spee, hoofd verkeershandhaving van het landelijk OM, erkende gisteren dat bezwaren tegen te hard rijden niet per se door de bekeurden zelf hoeven te worden ingediend. Ook hoeft officieel geen kopie van de bekeuring meegestuurd te worden, terwijl het OM dat aanvankelijk ook als afwijzingsgrond hanteerde.
Door het indienen van een lawine aan bezwaarschriften wilde initiatiefnemer Ralph Jacobs van 'Tehardgereden.nl' de overheid ervan doordringen dat zij op moet houden met het 'klieren van brave burgers die heel eventjes hun snelheidsmeter niet in het oog hielden'.



Een oproep via internet leverde in een half jaar tienduizend reacties op. Voor Justitie betekent dat een enorme hoeveelheid extra werk. 'Als ze in hoger beroep gaan tegen onze afwijzing, wordt de zaak door de rechter uitgezocht. Dan zal blijken dat ze wel degelijk te hard reden en de boete terecht was,' laat een woordvoerder van Justitie weten.

 
 
Bron: Eindhovens Dagblad
 
  20-7-2002  


|

FlitsKaart