'Limburger wil verdienen aan trage reactie Pekela' (WOB)1426x

Burgemeester Meindert Schollema van de gemeente Pekela waarschuwt Nederlandse gemeenten voor belastingkantoor Meerts uit Beegden in Limburg. Dat probeert volgens hem via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) snel geld te verdienen aan gemeenten die niet snel genoeg reageren op verzoeken om informatie.

"Onzin", zegt fiscalist Clemens Meerts. "Het oogmerk is onderzoek te doen naar de manier waarop alle Nederlandse gemeenten reageren op een WOB-verzoek."

Gemeenten die niet binnen twee weken antwoorden krijgen een claim van 322 euro. Dat bedrag is wettelijk vastgelegd als schadevergoeding voor mensen die te lang moeten wachten op een reactie van de overheid op een wob-verzoek.

De gemeente Pekela had volgens burgemeester Schollema de grootste moeite om binnen de termijn alle informatie te verzamelen op volgens hem volstrekt nutteloze vragen. "Ik denk dat hier goed over nagedacht is", zegt burgemeester Schollema. Hij denkt dat Meerts gebruik maakt van een maas in de wet. "Ik denk niet dat de wet hiervoor bedoeld is."

Meerts is de schrik van menig politiekorps en het openbaar ministerie. Sinds 2004 vecht hij, naar eigen zeggen met veel succes, verkeersboetes aan. Daarbij maakt hij gebruik van de Wet Openbaarheid Bestuur om bij de politie alle gegevens die op de overtreding betrekking hebben op te vragen. De politie is verplicht die gegevens te verstrekken, maar verzaakt volgens Meerts regelmatig. Met als gevolg dat zijn cliƫnten vrijgesproken worden door de rechter.

De Limburgse meester in de rechten wil nu aantonen dat ook gemeenten laks omgaan met de verplichting om informatie te verstrekken. De eerste resultaten van het onderzoek zijn volgens Meerts schrikbarend. "We hebben alle gemeenten dezelfde vraag gesteld. Vijftig procent reageerde niet, vijfenveertig procent reageerde onvolledig. Slechts vijf procent volgens de regels."

De Vereniging Nederlandse Gemeenten adviseert de gemeenten op haar website http://www.vng.nl/ het informatieverzoek van Meerts zorgvuldig te behandelen. De dreigende schadeclaim bij nalatigheid is volgens de VNG reƫel.

Van geldgewin is volgens Meerts geen sprake. "We hebben er ook werk van." In het najaar wil hij de bevindingen van het onderzoek presenteren in het blad Binnenlands Bestuur.

Bron:  Dagblad van het Noorden

Melder: Lourens

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram