Lokale weg moet snelweg ontlasten





 

DEN HAAG – Automobilisten moeten meer over provinciale en lokale wegen worden geleid in plaats van over de snelweg. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, D66 en LPF wil op die manier de files op de overvolle snelwegen bestrijden.



Het regionale wegennet moet daartoe worden uitgebreid en bestaande lokale wegen verbreed. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat het Rijk 140 miljoen euro uittrekt voor het opwaarderen van het provinciale wegennet. De gedachte is om automobilisten voor korte ritten van de snelweg af te houden.



„We geven ontzettend veel geld uit om files te bestrijden, maar tot nu toe worden ze alleen maar langer“, zegt Pieter Hofstra (VVD). De LPF ‘roept al langer dat hiervoor geld moet worden vrijgemaakt’, aldus Max Hermans.



Boris van der Ham van D66 vindt wel dat eerst bekeken moet worden welke lokale wegen geschikt zijn. „Het is niet de bedoeling dat straks een eindeloze rij auto’s dwars door kleine dorpjes trekt. We willen wel dat de leefbaarheid behouden blijft.“



De Kamer spreekt vandaag over de files. De PvdA wil eerst de knelpunten rond de vier grote steden aanpakken. „Daar slibben de wegen helemaal dicht“, aldus Sharon Dijksma. „Er zijn mooie plannen voor lightrail, maar die liggen allemaal in een la te verpieteren.“



De SP wil meer mensen het openbaar vervoer in lokken door treinen luxueuzer te maken. De LPF wil juist 100 miljoen euro bezuinigen op onderhoud aan spoor en dat bedrag in het opknappen van wegen steken.

 
 
Bron: BN/De Stem
 
  23-11-2004  


|

FlitsKaart