Meer gevaar op snelweg / Gladde banden hoofdoorzaak5222x

DEVENTER, De slechte staat van autobanden speelt een hoofdrol bij het sterk stijgend aantal ongevallen op het Nederlandse hoofdwegennet.

Dat blijkt uit ongevalanalyse van de Verzekeraars Hulpdienst (VHD), de alarmcentrale van de verzekeraars. Auto’s raken in een slip doordat de banden in een slechte conditie verkeren en niet berekend zijn op gladheid door sneeuw en ijzel.

Uit cijfers van de VHD blijkt dat het aantal ongevallen op het Nederlandse hoofdwegennet, mede als gevolg van de toegenomen drukte, behoorlijk in de lift zit. Kreeg de meldkamer van de VHD in 2004 nog 31.950 meldingen van ongevallen te verwerken, vorig jaar waren het er 33.207 en dit jaar zal het aantal ongevallen op meer dan 35.000 uitkomen.

Opvallend is ook dat vrachtauto’s steeds meer stremmingen veroorzaken door ongevallen of door een lekke band. 14 procent van de incidenten met vrachtauto’s is direct gerelateerd aan de conditie van de banden.

Bij de VHD-meldkamer worden inmiddels zeven tot acht incidenten of ongevallen per dag gemeld waarbij een vrachtauto is betrokken. Het stijgend aantal vrachtauto-incidenten komt ook doordat steeds meer onervaren Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs zich op de Nederlandse wegen wagen en daarbij in de problemen raken.

Uit de VHD-analyse blijkt verder dat 20 procent van alle aanrijdingen op het hoofdwegennet in de staart van files plaatsvindt. 19 procent van de files op het hoofdwegennet ontstaat na een ongeval.

De uitkomsten van de VHDanalyse lijkt een steun in de rug voor de pleitbezorgers van het verplichten van winterbanden, die bij lage temperaturen de remweg aanzienlijk bekorten.

De VHD wil dat de winterbanden, in navolging van Duitsland, verplicht worden gesteld om zo het aantal ongevallen, de schadelast en het letsel terug te dringen.

Bron:  De Telegraaf (abonnee gedeelte)

Melder: esgigt
FCL-Wappie

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram