Meldpunt aso-rijders wil landelijk gaan





 

Wie regelmatig op de weg zit, heeft de stickers vast wel eens gezien. Wat vindt u van mijn rijstijl? bel... en dan volgt het nummer van het bedrijf waar de chauffeur van de auto voor werkt. De organisatie hierachter, De Stichting Sociale Infrastructuur, wil dit concept nu ook voor particulieren gaan gebruiken. Dat heeft voorzitter Edwin Roukema gezegd.

„We proberen politie en het Openbaar Ministerie hier al geruime tijd bij te betrekken, op een enkele regio na vooralsnog zonder succes.” De pilot met bedrijfswagens die twee jaar heeft gelopen en waarbij honderden voertuigen een sticker kregen heeft evenzoveel reacties opgeleverd. Vanzelfsprekend veel negatieve, maar ook positieve. „Ruim een zesde van de meldingen was positief”, zegt Roukema.

Dat veel mensen zich ergeren aan aso-rijgedrag blijkt keer op keer uit de ergernissen top-10 die het KLPD opstelt. Uit cijfers van het CJIB blijkt dat asociaal gedrag op de weg nauwelijks bekeurd wordt. Het KLPD erkent dat gedrag als bumperkleven en rechts inhalen moeilijk te bekeuren is. Zo waren bumperkleven en links blijven plakken in de eerste helft van dit jaar slechts goed voor respectievelijk 0,01 procent en 0,02 procent van het totale aantal bekeuringen.

De mensen achter Sociale Infrastructuur geven meldingen van „extreme gevallen” direct door aan de politie. In andere gevallen kunnen mensen zelf kijken of hun kentekenplaat voorkomt op de website. Ook kan via een verzoek aan de RDW de bestuurder geïnformeerd worden dat er een melding is geweest over hem of haar.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  29-9-2008  


|

FlitsKaart