Milieudefensie: 80 kilometer op deel A12x

VOORBURG | Milieudefensie gaat in Voorburg een posteractie houden om de maximumsnelheid op een deel van de A12 terug te brengen van 100 naar 80 kilometer per uur. Volgens de milieuorganisatie kampen de huishoudens in Voorburg-Noord, gelegen langs de snelweg, nu met onaanvaardbaar grote stank- en geluidsoverlast.Vijfhonderd posters worden op zaterdag 30 november verspreid in Voorburg-Noord. "Die moeten de aandacht weer eens vestigen op de geluidshinder en luchtvervuiling die we hier hebben", aldus P. Hermes, wijkbeheerder van bewonersvereniging De Grote Driehoek. "We proberen al vijf jaar verandering in de situatie te krijgen; de actie van Milieudefensie is een aardig steuntje in de rug."


Hermes verwacht dat een groot aantal bewoners van Voorburg-Noord de poster achter het raam zal hangen. "Vooral 's winters als de bomen kaal zijn, dan dringen geluid en stank makkelijker door. Dat is niet alleen voor bewoners slecht; hier staan ook een school en een kinderopvang. Je wilt toch graag dat die kinderen op een gezonde manier buiten kunnen spelen." Hermes ziet, evenals Milieudefensie, wel iets in de opzet die in Rotterdam is gekozen. Daar geldt bij Overschie ook 80 kilometer per uur en een lange rij camera's houdt toezicht. "De geluiden die ik hoor, is dat het daar succesvol is", aldus de Voorburger. De actie van Milieudefensie sluit aan op uitspraken van de provincie Zuid-Holland eerder deze maand. Provinciale Staten willen ook dat de A12 bij Voorburg-Noord hetzelfde wordt ingericht als het deel van de A13.


Directe aanleiding zijn recente gezondheidsonderzoeken waaruit blijkt dat wonen binnen een straal van honderd meter van een snelweg de kans op vervroegd overlijden verdubbelt. Volgens Milieudefensie staat de A12 bij Voorburg op de achtste plaats in de lijst van meest luchtvervuilende snelwegen van Nederland. Een woordvoerder van de gemeente Leidschendam-Voorburg weet te melden dat er luchtmetingen zijn verricht, maar kent de uitkomst er niet van.

Bron:  Haagse Courant

Melder: Ickx

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Langs de snelweg wonen kost ook een stukje minder (goedkopere woningen). Alles heeft zijn prijs, dan moet je ook niet achteraf gaan klagen.Krijgen de vliegtuigen die landen boven Zwanenburg ook een nieuwe verlaagde snelheidslimiet?