Milieudefensie: ’brede N279 kan niet’





 

UDEN/VEGHEL - De plannen van gedeputeerde E. Janse de Jonge voor verbreding van de N279, de weg langs de Zuid-Willemsvaart, kunnen op forse tegenstand van Milieudefensie rekenen. De organisatie schrijft in een open brief: ’De verbreding zal ten koste gaan van de natuur en het milieu en is voor ons onacceptabel’.



Hoewel de plannen voor verdubbeling van het aantal rijstroken langs het kanaal nog in een onderzoekstadium verkeren, vindt Milieudefensie het nu al nodig om een krachtig signaal af te geven richting provincie en de betrokken gemeenten. „Wij willen alvast een schot voor de boeg geven, voordat er nog meer teweeg gebracht wordt“, geeft T. van den Heuvel van Milieudefensie Uden aan. Onder deze afdeling vallen ook de gemeenten Bernheze en Veghel.



Volgens Van den Heuvel is het onzinnig om te denken dat een bredere N279 een oplossing kan bieden voor de problemen op de A2. Langs deze snelweg mogen tussen Den Bosch en Eindhoven geen spitsstroken worden aangelegd, omdat de lucht in de omgeving nu al te zwaar verontreinigd is. „Maar als je op de kaart kijkt naar de luchtvervuiling in Oost-Brabant, dan zie dat de lucht in de omgeving van Veghel precies hetzelfde is als langs de A2. Omleiden van het verkeer over de N279 heeft dus geen enkele zin“, aldus Van den Heuvel. Volgens Miliedefensie worden de problemen rond de A2 niet opgelost, maar alleen een paar kilometer verschoven.



Behalve in de luchtkwaliteit ziet Milieudefensie nog meer obstakels voor de plannen van Janse de Jonge. Vooral de aantasting van het Aadal bij Veghel en de natuur bij Kasteel Heeswijk zijn voor de organisatie reden om dwars voor de plannen te gaan liggen. Het laatstgenoemde gebied behoort zelfs tot de ecologische hoofdstructuur en geniet daarom de hoogste beschermingsgraad.



Van den Heuvel laat er geen twijfel over bestaan dat zijn organisatie in het eventuele verdere verloop van de procedure die nodig is voor verbreding van de N279 voortdurend bezwaar zal maken. „Het wordt tijd dat bestuurders eens doorkrijgen dat steeds meer asfalt geen oplossing biedt voor de verkeersproblemen. Ze moeten maar eens na gaan denken over echte alternatieven.“ De organisatie zelf denkt daarbij aan beter openbaar vervoer en rekeningrijden.




De Leest



Ook aanwonenden van de provinciale weg zien niets in verbreding. G. Vissers, oud-voorzitter van de Veghelse wijkraad De Leest, geeft aan dat er wat hem betreft niet te praten valt over deze optie. De wijkraad heeft het na een juridisch gevecht met de provincie voor elkaar gekregen dat er fluisterasfalt is aangebracht op de weg ter hoogte van de wijk. Volgens Vissers brengt meer verkeer op de weg per definitie ook meer overlast met zich mee voor aanwonenden.




Verbreding N279



Gedeputeerde E. Janse de Jonge heeft de aanzet gegeven voor een onderzoek naar mogelijke verbreding van de N279 tot twee keer twee rijstroken.
Dit zou een alternatief kunnen zijn voor spitsstroken langs de A2 tussen Den Bosch en Eindhoven. Deze stroken mogen van de rechter niet worden aangelegd omdat de lucht in de omgeving nu al te zwaar vervuild is.


Volgens Milieudefensie worden de problemen met een opwaardering van de N279 alleen maar verschoven, niet opgelost.

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  6-7-2005  


|

FlitsKaart