Miljoenen extra nodig voor politiewagen





 

De kosten voor de nieuwe politiewagen vallen twee keer zo hoog uit als verwacht. De korpsen hadden voor de nieuwe voertuigen een half miljard euro uitgetrokken, maar ze moeten de komende jaren nog honderden miljoenen investeren om de surveillancewagen te krijgen zoals die dit jaar is gepresenteerd.
De voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) vertelt aan De Telegraaf dat korpsen voor 40.000 euro een standaardwagen krijgen met een mobilofoon, navigatie, zwaailichten en sirene. Futuristische snufjes als een geavanceerde boordcomputer en bepantsering ontbreken. „Ga voor een goed uitgeruste auto maar uit van een bedrag van 75.000 tot 90.000 euro”, stelt directeur Gerard van Hoeven van Tomar Europe, een grote leverancier van apparatuur voor hulpverleningsvoertuigen.

<a Href="http://www.nu.nl/binnenland/2660112/prijs-politieautos-omhoog-techniek.html" target="_blank">NU.nkl schreef"<b>Prijs politieauto’s omhoog door techniek.</b></a>

Het nieuwe wagenpark van de politie zal uiteindelijk duurder uitvallen dan de 500 miljoen euro die er nu voor is ingeruimd.

Op termijn moeten er ’technische snufjes’ zoals nummerplaatherkenning, camerasystemen en toegang tot politiesystemen worden ingebouwd.

Het is niet bekend wat voor prijskaartje aan deze toekomstige investeringen zal hangen. Dat zei een woordvoerder van de Raad van Korpschefs zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

<b>Zorgvuldig</b>

’’Wat de inbouw van moderne technieken zal kosten, is niet helemaal in te schatten’’, aldus de zegsman. Binnen een jaar moet duidelijk zijn wat in welke voertuigen wordt ingebouwd.

’’Toekomstige nieuwe investeringen zullen worden bepaald en dat zal zorgvuldig worden gedaan.’’ In drie politieregio’s loopt momenteel een proef met het zogenoemde mobiel werken.

De woordvoerder benadrukt dat ten opzichte van de vorige vernieuwingsronde ongeveer 34 miljoen euro is bespaard door de standaard uitgeruste voertuigen inclusief in- en opbouw van bijvoorbeeld sirene en mobilofoon en het onderhoud centraal in te kopen.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  11-6-2011  


|

FlitsKaart