Minder alcoholgebruik in verkeer





 

DEN HAAG - Het aantal automobilisten dat met een slok op de weg op gaat, is vorig jaar afgenomen. In 2003 had 3,9 procent van de gecontroleerde bestuurders meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid van 0,5 promille op. Een jaar eerder was dat nog 4,3 procent. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.



De daling van het aantal overtreders vond vrijwel volledig in de nacht van zaterdag op zondag plaats. Mannen voeren met 85,5 procent nog steeds de boventoon bij de groep overtreders. Opvallend bij de mannen is de forse daling in de leeftijd van 18 tot 24 jaar: van 4,1 procent in 2002 naar 3,5 procent vorig jaar. Bij vrouwen is er in die categorie een stijging, van 0,5 procent naar 0,8 procent.



De controles voor het onderzoek vonden in het weekeinde plaats. Bijna 23.000 automobilisten hebben geblazen. De onderzoekers denken dat de Bob-voorlichtingscampagne een belangrijke rol heeft gespeeld bij de daling. In die campagne wordt erop gewezen vooraf af te spreken wie als bestuurder nuchter blijft. Op 31 mei begint een nieuwe Bob-campagne die in het teken staat van het EK voetbal.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  28-5-2004  


|

FlitsKaart