Minder drukte op Nederlandse wegen in 2002





 

UTRECHT/AMSTERDAM - 01/01/03 - De drukte op het Nederlandse hoofdwegennet is in 2002 met circa 7 procent verminderd ten opzichte van 2001. Dat blijkt uit een eerste analyse van de VerkeersInformatieDienst (VID), gebaseerd op cijfers van het het verkeersinformatiecentrum TIC.



De daling komt volgens een woordvoerder van de VID onder meer door infrastructurele maatregelen en het gereedkomen van wegwerkzaamheden. Ook heeft de economische stagnatie een directe invloed op de drukte omdat er daardoor minder verkeer op de weg is, aldus de woordvoerder.



De VID meet de filezwaarte door de lengte van de files te vermenigvuldigen met de tijdsduur. Dit levert het totaal aantal 'kilometerminuten' op. In 2002 bedroeg de filezwaarte bijna 9 miljoen kilometerminuten. Een jaar eerder ging het nog om 9.657.859 kilometerminuten.



Net als in 2001 hebben weggebruikers de meeste kans om op de A2 bij Everdingen richting Utrecht in de file te staan, hoewel de laatste maanden een positief effect van de spitsstrook te zien is.



Opvallende verschuivingen in de file-hitlijst komen meestal door verkeersmaatregelen, zoals snelheidsaanpassing of wegwerkzaamheden. Zo is de file richting Rotterdam (A13, knooppunt Kleinpolderplein) uit de toptien verdwenen, maar staat de locatie Berkel en Rodenrijs met stip op nummer drie. Dit komt waarschijnlijk door de verlaagde maximumsnelheid op de A13 ter hoogte van Overschie, aldus de VID.



De meeste files ontstaan 'spontaan', zo stelt de organisatie. Bijna 17 procent wordt veroorzaakt door ongevallen, 5 procent door wegwerkzaamheden.


 
 
Bron: 12move
 
  1-2-2003  


|

FlitsKaart