Minister wil gedeeltelijk inhaalverbod vrachtwagens631x

Het kabinet wil op sommige snelwegen en op bepaalde tijdstippen vrachtwagens verbieden om in te halen.

Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag gezegd.

"Ik wil kijken waar ze onveilige situaties veroorzaken of opstoppingen. We moeten kijken naar bepaalde tijden waarop een verbod effect kan hebben. Dus op sommige wegen soms wel en soms niet", aldus de bewindsvrouw tijdens een debat over verkeersveiligheid.

Een algemeen inhaalverbod voor trucks is een idee van de VVD. De partij denkt onnodige opstoppingen op de snelwegen door langzaam inhalen te voorkomen en bovendien de verkeersveiligheid te vergroten.

Tweebaanswegen

Momenteel kent al ongeveer de helft van de tweebaanssnelwegen op bepaalde tijden een inhaalverbod voor trucks. Schultz van Haegen zei niet waar ze de aanvullende maatregelen denkt te gaan nemen. Dit wil ze eerst nader bekijken.

Tijdens het debat werd ook gesproken over voorgenomen bezuinigingen tot 50 procent op organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland en SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). Veel partijen in de Tweede Kamer, waaronder regeringspartij CDA, maken zich hierover zorgen.

Maar Schultz verdedigde de ingrepen door te zeggen dat bezuinigingen nu eenmaal voor iedereen gevolgen hebben. Bovendien worden de genoemde organisaties minder gekort dan andere.

Dijksma

PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma wilde van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hoe het mogelijk is dat er legale websites en sms-diensten bestaan waarmee geld verdiend wordt door het waarschuwen van automobilisten waar alcoholcontroles plaatsvinden.

Opstelten noemde dat "kwalijk en verwerpelijk" maar gaf aan dat het openbaar verspreiden van algemene informatie niet strafbaar is. Dit strafbaar maken, wil de minister ook niet. Volgens hem is de handhaving een probleem.

Maar volgens de minister is de politie in de praktijk "slim genoeg om gauw ergens anders te gaan staan".

Bron:  Nu.nl

Melder: BramBo

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram