Mobiele rijstroken tegen files





 

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat start begin oktober met een voor Nederland revolutionaire methode om files te bestrijden. Vanuit Amerika wordt een machine gehaald die tijdens de spits extra rijstroken maakt voor de drukste rijrichting.

Het betreft een proef die gedurende vijf weken wordt uitgevoerd op een nog nader te bepalen locatie. De machine maakt met een snelheid van tien kilometer per uur verplaatsbare bermen en kan zo in een half uur drie kilometer extra rijstrook bouwen.

Andere kant

"Een weg met twee rijstroken richting een stad en twee van de stad af, krijgt in de ochtendspits file op weg naar de stad toe en in de avond file de andere kant op", zegt woordvoerder Yvonne de Keulenaar. "Dit apparaat snoept als het ware een rijstrook af van de rustige weg om die toe te kennen aan de drukke weg. Aan het einde van de dag kan dat weer worden omgedraaid, omdat de machine zo snel kan werken." De machine, die uit Phoenix, Arizona komt, legt aan de lopende band betonblokken die aan elkaar gekoppeld zijn door flexibele bevestigingen. Zo ontstaat een tijdelijke afscheiding tussen rijbanen, die overigens ook langdurig kan blijven staan. Het idee is voortgekomen uit een campagne van de voormalige verkeersminister Peijs waarbij honderden weggebruikers en Rijkswaterstaat-medewerkers suggesties hebben geopperd om fileleed aan te pakken. De machine wordt als veelbelovend idee gezien en nu toegepast.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  28-8-2007  


|

FlitsKaart