Navigatie zorgt voor ongelukken1211x

Navigatiesystemen zijn de oorzaak van zo’n 300.000 ongelukken op de weg in Groot-Brittannië. Ruim anderhalf miljoen automobilisten zijn in een gevaarlijke verkeerssituatie beland of hebben een verboden manoeuvre uitgevoerd, omdat ze de aanwijzingen van de systemen klakkeloos opvolgden.

Dat blijkt uit onderzoek onder tweeduizend bestuurders van de Britse verzekeraar Direct Line, in opdracht van de Daily Mirror. Eén van de uitkomsten is dat zo’n vijf miljoen van de veertien miljoen bestuurders met een navigatiesysteem door het apparaat de verkeerde kant van een eenrichtingsweg zijn ingestuurd.

De helft van alle Britse automobilisten heeft een navigatiesysteem in zijn voertuig. Een kwart hiervan zegt dat het systeem ze ooit een verboden richting in heeft gestuurd. Een op de tien ondervraagde automobilisten geeft aan dat ze door de richtinginstructies een gevaarlijke of verboden manoeuvre hebben gemaakt. Een vijfde beschuldigt het systeem van foute richtingaanwijzingen en één op de vijftien meent dat de schattingen van de reistijd incorrect zijn.

“Als een navigatiesysteem een instructie geeft die de verkeersveiligheid in gevaar brengt, negeer die dan,” raadt Maggie Game van Direct Line aan.

Onlangs is in Engeland een 21-jarige chauffeur veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor het veroorzaken van een treinongeluk. Hij claimt dat hij was misleid door zijn navigatiesysteem. Een trein met 45 passagiers knalde op zijn bestelbus. Er vielen geen gewonden bij het ongeluk.

Bron:  Telegraaf

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram