Nederland haalt EU-doel verkeersdoden niet895x

Nederland gaat het Europese doel om het aantal verkeersdoden in 2010 te halveren (ten opzichte van 2001) niet halen. Dat blijkt uit het maandag gepubliceerde jaarrapport van de Europese Transportveiligheidsraad (ETSC).

Slechts drie Europese landen liggen goed op schema: Frankrijk, Portugal en Luxemburg. Behalve Nederland zitten ook België, Duitsland, Spanje en Letland in de middenmoot. Deze landen kunnen het halveringsdoel halen in 2015. In Roemenië, Slovenië, Litouwen, Slowakije en Polen is het aantal verkeersdoden de afgelopen jaren zelfs toegenomen.

Ook in traditioneel meer verkeersveilige landen gingen het het afgelopen jaar minder. Denemarken zag het aantal dodelijke ongevallen op de weg stijgen met 34 procent, Finland met 12 en Zweden met 6 procent.

Het totale aantal verkeersdoden in de 27 landen van de Europese Unie is in 2007 niet gedaald ten opzichte van 2006. Het is voor het eerst sinds 2001 dat de trend van minder verkeersdoden is gestopt.

Volgens het rapport kwamen er vorig jaar 43.000 mensen om het leven in het Europese verkeer, 20 procent minder dan in 2001, maar niet genoeg om de halvering per 2010 te halen. „Het lijkt erop dat de roep om veiligere wegen zijn kracht heeft verloren in de meeste EU-landen”, aldus het ETSC.

Bron:  De Telegraaf

Melder: Maserati Teun

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram