Nederland op twee na veiligste autoland1451x

Bij de landen die zijn aangesloten bij het International Transport Forum blijkt Nederland op Japan en IJsland na, het land met de minste verkeersdoden per miljoen inwoners.

In 2007 heeft het verkeer in Nederland 791 slachtoffers geëist. Alleen in Japan en IJsland vallen per miljoen mensen minder doden in het verkeer dan in ons land. In alle 44 landen die zijn aangesloten bij het Internationaal Transport Forum – van Albanië tot de VS – zijn in totaal 150.000 verkeersdoden gevallen. Zes miljoen mensen raakten gewond.

“Als alle landen het zelfde presteert als Japan, Noorwegen, Groot-Brittannië of Nederland, worden meer dan 80.000 levens gespaard,” verklaart Jack Short, de secretaris-generaal van het forum.

Hij ziet verder dat in landen in Centraal en Oost-Europa het aantal slachtoffers flink groeit. Dat komt volgens het forum door de snelle groei van het verkeer in die landen. In West-Europa is het aantal doden slechts met 1,2 procent gedaald in vergelijking met het vorige jaar. Dat is de laagste daling in vijf jaar. Bovendien is het aantal gewonden in onze regio toegenomen.

De landen buiten Europa presteren goed: in de VS is zowel het aantal doden als het aantal slachtoffers afgenomen. Japan staat fier bovenaan als veiligste land. De afgelopen jaren hebben ze daar een indrukwekkende inhaalslag gemaakt en nu vallen er nog ‘maar’ 45 verkeersdoden per miljoen inwoners.

Bron:  Nu.nl

Melder: Gurb

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram