Nederlandse flitsservice wil ook in België weggebruikers waarschuwen voor controlesx

BRUSSEL - De Nederlandse vrijbuiters die autobestuurders bijstaan in het ontwijken van snelheidscontroles, willen ook in ons land aan de slag. Op de website flitsservice.nl worden automobilisten met raad en daad geholpen om geen boete op te lopen. Er staat een lange lijst met actuele controlepunten. Leden sms-en elkaar die punten ook door.

De initiatiefnemers zoeken nu een beheerder voor hun Belgische site. Flitsservice.nl bindt ook de strijd aan met de onbemande camera's in vuilnisbakken. "Want ze dienen tot niets. Het aantal ongevallen daalt niet door het flitsen", zegt Martijn Hurks van Flitsservice.nl.Nu de politie in Mechelen "flitsbakken" wil inschakelen, is de tijd rijp om een Belgische flitsservice in het leven te roepen. "We hebben de domeinnaam flitsservice.be geregistreerd. We zoeken enkele nog een beheerder", zegt Martijn Hurks. Hij haat, samen met vele landgenoten, de zogenaamde flitskliko's. "Ze zijn bedacht door een zieke geest", zegt hij. "Het heeft niets meer te maken met verkeerscontroles. Het is puur geld verdienen. En dan nog op zo'n stiekeme manier. Waarom kan de politie niet met open vizier werken?"

Martijn heeft een radarverklikker in zijn wagen. Dat is perfect legaal in Nederland. "Ik herinner me nog de eerste keer dat ik een flitskliko tegenkwam. Mijn verklikker begon te piepen, maar ik zag nergens een driepoot of een anonieme politiewagen staan. Pas op de terugweg merkte ik een camera in een vuilnisbak op. Ze vallen echt niet op langs de weg, hé. Je herkent ze alleen doordat even verderop een bestelwagen staat met een chauffeur die achter het stuur zit te knikkebollen."

De medewerkers van flitsservice.nl zijn ganse dagen op zoek naar snelheidscontroles. Met digitale camera's maken ze foto's van de flitspunten. De beelden worden op de website geplaatst.

"We vormen een ontmoetingsplaats voor mensen die informatie zoeken over verkeerscontroles. We doen niets illegaals. Vanop de openbare weg mag je foto's maken.


Agenten in Nederland kunnen geen aanspraak maken op portretrecht. Sommige jagen onze fotografen wel weg, maar de meesten zijn best wel vriendelijk, hoor. Ze zijn blij dat ze een praatje kunnen slaan. Iedereen zijn werk, nietwaar."

Flitskliko's worden zelden gestolen of beschadigd. Soms rijdt een tegenstander met zijn vrachtwagen niet iets te dicht langs de bakken af, zodat ze omver donderen. "In het begin werd een container met een camera opgekieperd in de vuilniskar. Sinsdien staat er een slot op het deksel. In Zwolle is onlangs een flitsbak verdwenen. De agent was ingedommeld. Nu zijn de kliko's vastgemaakt aan een boom. De politie doet alles om die dingen te beschermen".

Onderzoek van flitsservice.nl heeft uitgewezen dat de snelheidscontroles geen effect hebben. "Er worden steeds meer flitspalen geplaatst, op politiebureaus zijn soms wel derig agenten enkel en alleen daarmee bezig en toch daalt het aantal verkeersslachtoffers vrijwel niet. Waar zijn we dan mee bezig?", vraagt Hurks zich af.

Bron:  Laatste Nieuws (België)

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram