‘Niet in wilde weg flitsen‘





 

APELDOORN - De politie in Apeldoorn werkt niet mee aan het spekken van de schatkist. Meer bekeuringen uitdelen voor verkeersovertredingen gebeurt niet. Dat zegt de Apeldoornse districtschef Bert Westland.



Het ministerie van Justitie wil volgend jaar meer dan honderd miljoen euro extra binnenhalen met boetes en transacties, zo bleek uit de rijksbegroting. In plaats van bijna 550 miljoen dit jaar zou daardoor ruim 650 miljoen moeten binnenkomen.



AFWEGINGEN



Vaker dus politie met flitsapparatuur langs de weg om de financiële doelen te bereiken. Niet in Apeldoorn echter, benadrukt Westland.



Volgens hem worden dergelijke afwegingen in zijn district niet gehanteerd. Volgend jaar meer verkeersovertreders op de bon slingeren is er in Apeldoorn niet bij.



‘Wij gaan niet om de poen, om een hoger aantal verbalen, in het wilde weg flitsen‘, zegt Westland. ‘Flitsen moet in relatie staan tot verkeersveiligheid. Dat is de enige overweging. We gaan niet meer flitsen dan we nu doen.‘



BEGRIP



In Den Haag bestaat begrip voor dat standpunt. ‘Wijze woorden‘, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. ‘In tegenstelling tot wat mensen soms denken, zijn wij er niet op uit om geld te verdienen. Het gaat om de verkeersveiligheid‘, vult een collega van het Openbaar Ministerie aan.



FLITSPALEN



De Apeldoornse verkeerswethouder Rob Metz maakte vorige maand bekend meer flitspalen in Apeldoorn te willen plaatsen. Dat hoeft volgens Metz echter niet haaks te staan op het standpunt van Westland niet extra te zullen gaan flitsen.



‘Ik kan me voorstellen dat we met mobiele in plaats van vaste flitspalen gaan werken en dat er per saldo niet vaker wordt geflitst‘, zegt Metz. ‘Vorig jaar vroeg de politie extra blaaspijpjes. Daar hebben we toen in voorzien. Alle wagens hebben nu apparatuur om alcoholgebruik te kunnen controleren. Dat wil echter niet zeggen dat er vaker alcoholcontroles zijn.‘



DOEL



Verkeersveiligheid is het primaire doel, sluit Metz zich aan bij de districtschef.



‘De doelstelling van de overheid moet niet zijn om geld te genereren‘, zegt hij.



Dat tikt voor een gemeente overigens toch niet aan. ‘We investeren wel in bijvoorbeeld flitspalen, maar de middelen zien we wegvloeien naar het ministerie van Justitie.‘

 
 
Bron: De Stentor
 
  11-2-2004  


|

FlitsKaart