Niet uitwijken bij overstekend wild1183x

Automobilisten moeten bij overstekend wild niet uitwijken. Dat adviseert de ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, naar aanleiding van botsproeven waarbij een aanrijding met een hert werd gesimuleerd.

Volgens de ADAC kan een automobilist maar beter zo hard mogelijk remmen en een botsing met het dier laten volgen. Uit de botsproeven (Crash-test WildunfƤlle) is gebleken dat dit minder gauw leidt tot verwondingen van de bestuurder dan een uitwijkmanoeuvre.

Bij de crashtest botste een VW Golf met 40 km/u tegen een 55 kilo zwaar en 93 centimeter hoog hert. Hoewel de motorkap door de aanrijding sterk werd vervormd, bleef de voorruit heel. De bestuurder zou bij een echt ongeval niet gewond zijn geraakt.

Volgens de ADAC zal een uitwijkmanoeuvre er al gauw toe leiden dat de auto op tegemoetkomend verkeer of tegen een boom botst, met mogelijk zware verwondingen van de inzittenden als gevolg. In Duitsland is buiten de bebouwde kom overstekend wild de oorzaak van een op de drie botsingen van een auto met een boom.

In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 5000 aanrijdingen met overstekend wild. Het gaat dan vooral om reeƫn, wilde zwijnen en herten, die meestal de botsing niet overleven. De Partij voor de Dieren pleitte er onlangs nog voor dat de locaties met een verhoogd risico van overstekend wild in de software van navigatiesystemen opgenomen zou moeten worden. Bestuurders zouden er dan extra voor gewaarschuwd zijn.

Bron:  AD.nl

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram