Nieuw experiment tegen files





 

APELDOORN - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat begint op 4 september met een nieuw experiment om filevorming op de snelwegen tegen te gaan. Op de A1 tussen Apeldoorn en Deventer komen lichtbakken te hangen die een verplichte lagere snelheid voorschrijven als er files dreigen te ontstaan.



Volgens wegbeheerder Rijkswaterstaat is de pakkans voor weggebruikers die zich niet aan de voorgeschreven snelheid houden honderd procent. Politie en justitie doen mee aan de proef, die acht maanden duurt. Als het experiment een succes is wordt de methode landelijk ingevoerd.



Op het wegvak tussen knooppunt Beekbergen en Deventer-Oost staan dagelijks files. Vanaf september gaan de lichtbakken aan zodra het verkeer op de snelweg drukker wordt. Getallen met een rode rand geven vervolgens aan of weggebruikers maximaal 100 of 80 km/uur mogen rijden. Omdat boven het hele traject cameratoezicht is komt elke hardrijder in beeld. Justitie stuurt vervolgens automatisch een bekeuring.



Volgens het ministerie en Rijkswaterstaat ontstaan files later en lossen ze eerder op als iedereen zijn snelheid aanpast bij druk verkeer. Weggebruikers hebben daar een eigen verantwoordelijkheid voor. Daarom heet het nieuwe experiment "Slim rijden, files vermijden", aldus Rijkswaterstaat. Langs de snelweg A1 komen borden te staan om mensen te waarschuwen voor de proef. Bij tankstations liggen folders en hangen spandoeken.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  24-8-2002  


|

FlitsKaart