Nieuwsberichten omtrent fataal ongeval op nieuwjaax

11 Januari 2002Fataal ongeval: politieauto reed 100 km/uMAASTRICHT - De twee Brunssumse politieagenten die op 1 januari betrokken waren bij een dodelijk ongeluk op de stadstraverse van Maastricht, zijn vermoedelijk door rood licht gereden en met een snelheid van honderd kilometer per uur, terwijl de maximum toegestane snelheid er vijftig kilometer per uur is. De agenten reden met zwaailichten toen zij in botsing kwamen met de auto van een 31-jarige inwoner van Ransdaal. De man overleed later op die dag aan zijn verwondingen.Met de meldkamer is geen overleg geweest over het gebruik van zwaailichten, zoals in het district Maastricht gebruikelijk is. G. van Klaveren, de lokale districtschef die toezicht houdt op het onderzoek, bevestigde gisteren dat de twee agenten zwaailicht voerden terwijl ze onderweg waren naar een vergadering over de euro. "Maar het is niet gebruikelijk om zwaailichten te gebruiken om op tijd bij een vergadering te kunnen zijn', zegt korpschef H. Mostert. Verder onderzoek naar het verkeersgedrag van de agenten zal moeten uitwijzen of de agenten juist hebben gehandeld. Het onderzoek wordt niet aan de rijksrecherche uitbesteed, maar is in handen van de regiopolitie Limburg-Zuid zelf.

Uit: Dagblad De Limburger


8 Januari

'Verongelukte politiewagen vertrok te laat'

Maastricht - De politiewagen die op nieuwjaarsdag op de A2 in Maastricht bij een dodelijk ongeluk betrokken was, is vermoedelijk gewoon te laat vertrokken naar een eurobijeenkomst. Dat denkt persofficier van Justitie Van Hilten.
De politieauto had zwaailichten aan, toen het ongeluk gebeurde. Vorige week ontstond al discussie over de noodzaak daarvan. Bij de meldkamer was niets bekend van een spoedeisend geval. Wel was duidelijk dat de wagen op weg was naar de eurobijeenkomst.

Het onderzoek naar het ongeluk wordt door de politie Limburg-Zuid zelf uitgevoerd. Volgens Van Hilten zijn enkele zeer ervaren politiemensen op de zaak gezet. De behandelende agenten kennen de betrokken collega's niet. De zaak wordt begeleid door een deskundig 'zwaargewicht' uit het korps, stelt Van Hilten. Een naam wil ze niet noemen.

De politiewagen botste op de A2 tegen de auto van een 31-jarige man uit Ransdaal. Deze man overleed na het ongeluk in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Onderzocht wordt welke auto door groen licht reed. De stoplichtinstallatie is daarvoor opgestuurd naar het forensisch instituut.

Uit: Het Limburgs Dagblad

2 Januari:

Man (31) overlijdt na botsing met politie-auto

Maastricht/Heerlen - Een politie-auto van de basiseenheid Heerlen is gistermorgen op de stadstraverse in Maastricht in botsing gekomen met de wagen van een 31- jarige automobilist uit Ransdaal. De inwoner van Ransdaal is gistermiddag aan zijn verwondingen bezweken. De 43-jarige bestuurder van de politie-auto raakte zwaargewond. Het duurde anderhalf uur voordat hij uit het wrak was bevrijd. De andere inzittende een 31- jarige politieman, raakte lichtgewond. De Heerlense politiemannen waren rond acht uur op weg naar een informatiebijeenkomst over euro- transporten in het politiebureau van Maastricht. Ze hadden het blauwe zwaailicht aan. De man uit Ransdaal reed vanuit de Prof. Cobbenhagenstraat de A2 op. De kruising is beveiligd met verkeerslichten.

Uit: Het Limburgs Dagblad

Bron:  Het Limburgs Dagblad

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Allereerst is het natuurlijk betreurenswaardig dat we het nieuwe jaar in moesten luiden met foto's van een fataal verkeersongeval waar haast en een te hoge snelheid een grote rol speelde. Nog betreurenswaardiger is dat dit fatale verkeersongeval (wat een leven gekost heeft) is veroorzaakt door een politiewagen die haast had om nog op tijd op vergadering te komen.

Uit de zorgvuldig bijgehouden nieuwsberichten blijkt dat de politiewagen met 100 km/u de kruising overgestoken is. Ter plekke is 50 km/u toegestaan, zoals uit de foto's blijkt. Het is een zorgelijke zaak dat zwaailampen en toeters en bellen maar te pas en te onpas gebruikt worden door de heren agenten. Als je zelfs straks als gewone burger in moet gaan schatten of een politiewagen wel echt haast heeft, zijn we nog verder van huis op deze manier. En de reputatie van de Nederlandse politiemacht was al niet van een bijster hoog niveau...


Grappig is nog om het volgende bericht van 7 Januari jongstleden te vermelden;

Een huisarts uit Venlo die met een zwaailicht uitrukte, is zondagavond op de bon geslingerd tijdens een spoedrit naar een hartpatiƫnt, zo meldt de Telegraaf. Volgens de agenten reed de dokter diverse keren door rood.

"Hij had ook de snelheid overtreden, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Formeel hebben artsen geen ontheffing. Die geldt alleen voor hulpdiensten. Een oranje zwaailicht dient ook nergens voor. In principe moeten zij zich aan de regels houden. De arts voerde aan dat er sprake was van een levensbedreigende situatie. Dat kan zijn, maar zijn rijgedrag kan ook gevaar opleveren," aldus woordvoerder Hans van Kruchten in de Telegraaf.

Volgens de woordvoerder werd de dokter pas aangehouden nadat hij de hartpatiƫnt had gereanimeerd.

Bron: Bron: NU.nl

Het is natuurlijk niet goed te praten dat deze man diverse verkeersovertredingen begaat terwijl hij daar niet voor bevoegd is, maar het is wel typisch dat deze man wel degelijk haast had voor iets belangrijkers dan een simpele vergadering.


Als laatste willen we via deze weg even Hub en Angelique Schoenmaekers bedanken voor het op de hoogte houden van de stand van zaken omtrend het ongeval in Maastricht. Door de stortvloed aan e-mail die we de laatste tijd krijgen word het steeds moeilijker om actueel te blijven. Er word echter aan verbetering gewerkt!