Nipte steun voor aanleg A4x

DEN HAAG - Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer steunt de keuze van minister Peijs van Verkeer voor een snelle aanleg van de A4 Midden-Delfland. Cruciaal wordt de uitkomst van milieuonderzoek naar luchtvervuiling door de nieuwe weg.De minister wist gisteren tijdens het Kamerdebat over de aanleg van nieuwe infrastructuur de twijfelaars over de streep te trekken door harde toezeggingen te doen. Tot drie keer toe beloofde ze dat de weg niet door zal gaan, als uit nader onderzoek blijkt dat de luchtvervuiling voor bewoners rond het Kethelplein in Vlaardingen en Schiedam te hoog wordt. Die toezegging was voor Kamerleden Van der Ham (D66) en Hermans (LPF) voldoende om in te stemmen met de verdere procedure.
Milieuonderzoek moet komend jaar uitwijzen wat de gevolgen zijn voor de lucht en de doorstroming van het verkeer en op welke manier de weg wordt ingepast in het landschap. De minister beloofde de Kamer dat ze geen 'onomkeerbare stappen' zal nemen, voordat het milieuonderzoek is afgerond.Peijs benadrukte dat met de 475 miljoen euro die zij nu beschikbaar stelt, de weg volgens alle wettelijke voorwaarden wordt ingepast in het landschap. Alle omliggende zaken, zoals verbetering van de natuur en de aanleg van extra ecoducten in Midden-Delfland, zijn volgens Peijs een zaak van de gemeenten en provincie Zuid-Holland.
Een meerderheid in de Kamer hoopte dat PvdA-gedeputeerde Norder van Zuid-Holland erin slaagt extra geld bij de ministeries van Vrom en Landbouw los te krijgen.
Met dat geld moet bovendien een overkapping van de weg in Vlaardingen en Schiedam worden gebouwd. De kap moet de luchtvervuiling beperken, maar ook met de overkapping krijgen ruim 1200 woningen in 2010 te maken met te vuile lucht, zo hebben onderzoekers van TNO berekend.GroenLinks-Kamerlid Duijvendak kon daarom leven met verder onderzoek naar aanleg van de weg. "De minister geeft aan dat als de lucht te vuil is, dat de weg er niet zal komen. Hoop doet leven. Er is gereden kans dat de weg niet doorgaat."De regeringspartijen CDA en VVD drongen bij de minister juist aan op snelheid. Wat betreft VVD'er Hofstra moet de minister al in 2006 snel het eerste plak asfalt aanleggen.Volgens CDA-Kamerlid Mastwijk is de 475 miljoen die de minister uitgeeft voldoende voor een goed vormgegeven weg.

Bron:  Haagsche Courant

Melder: DrNomad

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram