Nog te veel verkeersovertredingen vrachtwagenchauffeurs





 

Vrachtwagenchauffeurs moeten zich beter aan de verkeersregels houden. Die oproep doet het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) naar aanleiding van de laatste overtredingscijfers. Ondanks recente waarschuwingen voor meer controles zijn honderden chauffeurs de afgelopen weken de fout in gegaan. Niet voldoende afstand houden, vluchtstrook gebruiken, geen gordel om, telefoneren en andere afleidingen zijn de grootste boosdoeners. Het BVOM roept daarom chauffeurs met klem op om zich aan de regels te houden.



Vrijwel dagelijks gebeuren er ongevallen met vrachtwagens. Vaak zijn hierbij slachtoffers te betreuren. “De verkeerspolitie schrijft iedere week talloze bekeuringen uit aan vrachtwagenchauffeurs,” zegt Koos Spee, landelijk verkeersofficier. De afgelopen vier weken werden ongeveer 1000 bekeuringen uitgedeeld. En dat terwijl het BVOM de controles nadrukkelijk heeft aangegeven.



Levensgevaarlijke situaties

Bij veel ongevallen speelt het gedrag van de chauffeur een belangrijke rol. Levensgevaarlijke situaties ontstaan wanneer de chauffeur onderweg de kaart leest, aan het bellen is of andere dingen doet die afleiden. Dit uit zich vaak in onvoldoende afstand houden, slingerend rijgedrag en over de vluchtstrook rijden. Overigens leiden dit soort situaties naast ongevallen ook tot soms langdurige opstoppingen in het verkeer.



Verantwoordelijkheid alle weggebruikers

De gevolgen van ongevallen waarbij vrachtwagens zijn betrokken, zijn groot. Overigens ligt de verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid bij alle weggebruikers. Automobilisten moeten rekening houden met specifieke eigenschappen van vrachtauto’s. Omvang en massa maken het namelijk lastig om met een vrachtauto snel te kunnen uitwijken en er is sprake van een langere remweg. Snel invoegen voor een vrachtwagen die goed afstand houdt, is levensgevaarlijk.

 
 
Bron: BVOM
 
  8-10-2006  


|

FlitsKaart