Noorden krijgt digitale flitspaal2169x

Groningen, Drenthe en Friesland krijgen de komende jaren digitale flitspalen. De nieuwe generatie palen is voorzien van een infrarood digitale camera en flitst onzichtbaar. Ook is de nieuwe paal beter bestand tegen vandalisme. Een van de eerste komt binnenkort langs de weg Borger-Rolde.


De paal die hier tot voor kort stond, is door onbekenden in brand gestoken. De verbrande flitspaal, ter hoogte van bungalowpark Lunsbergen, is eigendom van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) in Soesterberg. Het bureau heeft de kast vorige week verwijderd. Woordvoerder Evert Boerstra van het BVOM weet nog niet wanneer hij terugkomt. "Het kan over een paar weken zijn, maar het kan ook enkele maanden duren."

Volgens Boerstra is het nagenoeg zeker dat de flitspaal in gedigitaliseerde vorm terugkomt. Op dit moment zijn nog nergens in Nederland dergelijke palen in bedrijf. "We doen er momenteel testen mee. Als die naar tevredenheid verlopen, wordt binnenkort de eerste digitale flitspaal in gebruik genomen. Zodra er daarna een flitspaal vervangen moet worden, zetten we er een digitale in plaats van een analoge camera in." Het voordeel van digitale camera's is dat zij sneller werken, omdat er geen rolletjes meer ontwikkeld hoeven te worden. De bekeuringen zijn daardoor sneller bij de overtreder.Foto © Flitsservice.nl
Het vernielen van de paal om registratie van overtredingen tegen te gaan, loont niet. De gegevens van de overtreding worden direct doorgestuurd naar de politie en niet - zoals bij analoge flitspalen, opgeslagen op een fotorolletje. Ook is de kwaliteit van de beelden beter. De nieuwe generatie palen zijn iets hoger en hebben geen uitsteeksels.


Fotorolletje


De brand in de paal ontstond in de nacht van 8 op 9 juli. Er zijn geen verdachten gevonden. Volgens politiewoordvoerder Bert Peters zijn er wel sporen aangetroffen. Het fotorolletje dat in de camera zat, was nog intact. Weggebruikers die de weken voorafgaand aan de brand zijn geflitst, kunnen nog steeds een bekeuring verwachten.

Bron:  Dagblad van het Noorden (abonnee editie)

Melder: Varkentjes

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram