Nouwen speurt naar betaalbaar systeem kilometerheffing





 

DEN HAAG - Voormalig ANWB-directeur Paul Nouwen speurt in opdracht van het ministerie van Verkeer naar een betaalbaar en simpel systeem voor kilometerheffing in Nederland. Dat meldde het verkeersministerie woensdag.



Nouwen leidde eerder al de werkgroep die het kabinet adviseerde over de introductie van beprijzing van het autorijden. Nu zit hij ook de zogenoemde 'Adviesboard voor de marktconsultatie Anders betalen voor mobiliteit' voor.



Minister Karla Peijs (Verkeer) wil vanaf 2012 een prijskaartje aan het autorijden hangen. Met instemming van de Tweede Kamer is dat jaar in de Nota mobiliteit opgenomen voor de kilometerheffing.



Het doel is dat de marktconsultatie een „transparant, gebruikersvriendelijk en financieel aanvaardbaar systeem oplevert om kilometerbeprijzing in Nederland in te kunnen voeren”. Met bedrijven wordt gekeken of de eerder geraamde kosten - eenmalig 3 miljard euro en jaarlijks 800 miljoen euro aan exploitatiekosten - omlaag kunnen. Ook brengt de adviesboard van Nouwen de risico's van een goedkoper systeem in kaart.



Naast de oud-ANWB-topman zitten voormalig directeur van de Belastingdienst, Piet de Kam en Reinout Rinzema van het Amsterdamse bureau Stibbe in de adviesgroep. Lucas Osterholt voert het secretariaat.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  5-3-2006  


|

FlitsKaart