NPB dringt aan op ingrijpen kabinetsbeleid politie





 

De politiebond NPB wil dat de Tweede Kamer ingrijpt in het politiebeleid van het huidige kabinet. Dat schrijft de bond in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Dinsdagmiddag wordt daar de begroting van Binnenlandse Zaken behandeld. Dat departement is verantwoordelijk voor het politiebeleid.

Volgens de bond zijn er nu „veel minder gekwalificeerde en ervaren politiemensen inzetbaar” dan de officiële cijfers over de politiesterkte suggereren. De begroting 2009 maakt geen andere conclusie mogelijk dat het kabinet geen oog heeft voor de onverantwoordelijke onderbezetting van de politiezorg in Nederland, aldus de NPB.

„De NPB heeft geconstateerd dat in sommige regio’s ’s avonds welgeteld twee politieauto’s beschikbaar zijn om de veiligheid te waarborgen van 150.000 burgers in een gebied met twee keer de oppervlakte van Amsterdam”, schrijft de bond aan de kamerleden. „Ook overdag draait in veel politiedistricten in Nederland het blauw op straat zo langzamerhand op krepeersterkte.”

De NPB constateert dat de problemen door drie ontwikkelingen worden veroorzaakt. Een toename van langdurig openstaande vacatures in de basispolitiezorg, het op grote schaal inzetten van agenten voor opsporingswerk en het nog altijd hoger dan gemiddelde ziekteverzuim bij de politie.

De vakbond ziet dat het de politie steeds meer moeite kost om de uitstroom van collega’s op te vangen door voldoende instroom van nieuwe mensen. Uit onderzoek van de NPB blijkt dat er in augustus en september in 11 van de 25 politiekorpsen 1.370 vacatures waren voor agenten voor de basispolitiezorg. Voor de uitvoerende diensten van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waren er 352 vacatures.

Verder is de normale politiezorg uitgehold omdat er op aandringen vanuit „Den Haag” steeds meer tijd, geld en energie moest worden gestoken in het opsporingswerk, concludeert de NPB. „Ook de uitval door ziekte is een factor die de onderbezetting in de basispolitiezorg verergert.”

NPB-voorzitter Han Busker: „De Nederlandse basispolitiezorg is bezig zichzelf letterlijk en figuurlijk kapot te werken en het kabinet staat erbij en kijkt ernaar. Sterker nog: het gooit zelfs af en toe nog olie op het vuur bijvoorbeeld door de politiekorpsen een bezuiniging op te leggen van in totaal 100 miljoen euro.”

 
 
Bron: Telegraaf
 
  18-11-2008  


|

FlitsKaart