OM neemt kwart van flitspalen uit dienst





 

DEN HAAG - De flitspalen in ons land, de schrik van menig automobilist, worden binnenkort met een kwart in aantal verminderd. Volgens het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) houden automobilisten zich namelijk beter aan de snelheid.



Het BVOM, dat alle flitspalen in ons land gaat overnemen van provincies en gemeenten, neemt vandaag in Den Bosch officieel de eerste 88 flitspalen over van de provincie Noord-Brabant. Daarvan wordt direct een kwart uit dienst genomen. Op korte termijn volgt de rest van ons land, zo meldt het ministerie, dat wil stoppen met 'automobilistje pesten'. Alleen op plekken waar de verkeersveiligheid in het gedrang is, blijven de flitsers gehandhaafd.



Nederland telt zo'n 1700 flitspalen. Het BVOM neemt ze op termijn stuk voor stuk kosteloos over van gemeenten en provincies. "Palen die niet op de goede plaats staan worden verwijderd, aldus landelijk verkeersofficier Koos Spee. "Omdat mensen rustiger rijden, zien we dat het aantal doden en gewonden in het verkeer de laatste jaren afneemt.



Een deze week verschenen wetenschappelijk onderzoeksrapport onderstreept dat deze daling van zo'n 10% wordt veroorzaakt doordat mensen zich beter aan de snelheid houden. Het BVOM gaat tevens het beheer van de flitspalen voor haar rekening nemen. Bedoeling is dat de overname ook kostenbesparend werkt.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  9-1-2006  


|

FlitsKaart