Onderzoek naar tijdelijk rijbewijs voor jongeren





 

DEN HAAG - Om jongeren extra rijervaring te kunnen laten opdoen, onderzoekt minister Karla Peijs van Verkeer de mogelijkheid een tijdelijk rijbewijs in te voeren.



Hoe meer ervaring een beginnende bestuurder heeft, des te kleiner is de kans op een ongeval, schreef Peijs vrijdag aan de Tweede Kamer. In buurlanden lopen al experimenten met 'begeleid rijden'. Jongeren die rijlessen volgen kunnen extra rijervaring opdoen onder begeleiding van een volwassene. Dat hoeft niet per se de professionele rijinstructeur te zijn.



In Duitsland kunnen rijschoolleerlingen zo op hun zeventiende al hun rijbewijs halen zonder dat ze het officiële rijbewijs ontvangen. Totdat ze achttien jaar zijn, mogen ze rijden mits begeleid door een volwassene. Die extra ervaring „onder beschermde omstandigheden” maakt hen tot veiliger bestuurders als ze eenmaal zelfstandig achter het stuur mogen zitten, aldus de bewindsvrouw.



De eerste cijfers laten zien dat dit een succesvolle aanpak is. In de deelstaat Nedersaksen zijn in de eerste twee jaar 11 procent minder dodelijke ongevallen onder jonge automobilisten geregistreerd.



Volgens een woordvoerster wil de minister overleggen met partijen als het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en Veilig Verkeer Nederland of een soortgelijke constructie als in Duitsland mogelijk is.


 
 
Bron: De Telegraaf
 
  17-9-2006  


|

FlitsKaart