Ongelukken verstoren anti-filesysteem A1





 

APELDOORN/DEVENTER - Het omstreden anti-filesysteem op de A1 (Apeldoorn-Deventer) ging gistermiddag onder een ongelukkig gesternte van start. Door een drietal ongelukken ontstond in de avondspits een file van ruim twintig kilometer.



Het verkeer stond rond half zes van Apeldoorn-West tot voorbij Deventer-Oost muurvast door ongelukken bij het knooppunt Beekbergen en bij Bathmen.



Kort daarvoor leek het systeem, waarbij bij filedreiging roodomrande matrix-borden de maximum-snelheid aangeven, aardig te werken. Wie harder rijdt dan 80 of 100 kilometer gaat onverbidderlijk op de bon. Negen digitale fotocamera’s flitsen elke overtreder. In het eerste kwartier na de officiële ingebruikstelling gistermiddag werden al honderd bekeuringen uitgedeeld.



Rijkswaterstaat verwacht, gezien de ervaringen elders, de eerste dagen een ware ‘bonnenregen’, maar dat daarna ‘99 procent’ zich aan de voorgeschreven snelheden houdt.



Het systeem is omstreden. ANWB-directeur Van Woerkom liet zich vorige week kritisch over de boetes uit.
Gisteren zei J. Spee, hoofd bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie, dat het systeem alleen werkt als elke automobilist meewerkt. Daarom is ‘100 procent pakkans’ nodig.



Tot half vijf gistermiddag was er niets aan de hand. Het avondspitsverkeer tussen Apeldoorn en Deventer stroomde aardig door. De meeste automobilisten hielden zich aan de voorgeschreven snelheid. Rijkswaterstaat experimenteert met het systeenm tot eind april. Is het systeem succesvol, dan zal het op meerdere wegvakken in het land worden ingevoerd.

 
 
Bron: Deventer Dagblad
 
  9-5-2002  


|

FlitsKaart