Openbaar ministerie ziet wel brood in alarmsysteem Univé





 

Het openbaar ministerie (OM) is zeer geïnteresseerd in de gegevens die klanten van verzekeraar Univé zelf vergaren over hun rijgedrag. Om de toedracht van een ernstig verkeersongeval vast te stellen, schroomt het OM niet de afgeschermde gegevens op te eisen. "Als het om waarheidsvinding gaat, is alles opvorderbaar", zegt Ernst Koelman, woordvoerder van het landelijke verkeersteam.

Gisteren introduceerde Univé e-Support. Het kastje, dat in de auto wordt ingebouwd, stuurt niet alleen bij een ongeval automatisch een signaal naar de alarmcentrale, zodat direct hulp kan worden geboden, maar registreert ook het rijgedrag van de bestuurder. Volgens Univé heeft alleen de klant toegang tot deze gegevens. Het doel hiervan is dat mensen inzicht krijgen in hun rijgedrag en hun leven beteren.

Het verkeersteam van het OM ziet in de data een welkome aanvulling op het speurwerk, dat wordt verricht om bijvoorbeeld de oorzaak van een verkeersongeval vast te stellen. Koelman: "Bepaalde auto’s zijn uitgerust met een black box. We hebben al een apparaatje waarmee we die gegevensdragers kunnen uitlezen. Datzelfde is denkbaar bij e-Support. En als die gegevens alleen online zijn in te zien, dan wordt het wel moeilijker, maar dan nog kunnen we die opeisen."

Het kastje registreert onder meer de snelheden waarmee de betreffende klant van A naar B rijdt. Handige informatie als de persoon in kwestie een ongeval veroorzaakt.

"Er is één uitzondering en dat is een gerechtelijk bevel", zegt Judith Beumer, woordvoerster van Univé. "We geven informatie niet op verzoek aan het OM, maar als de rechter bepaalt dat het wél moet, dan hebben we geen keus."

 
 
Bron: Dagblad v/h Noorden
 
  7-7-2011  


|

FlitsKaart