Pakkans verkeershufters afgelopen jaren flink gedaald2710x

De politie zet steeds minder vaak verkeersovertreders aan de kant van de weg om ze een boete op te leggen. In vijf jaar tijd is het aantal bekeuringen dat agenten op straat uitschreven meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Het gaat dan om rijden door rood licht, achter het stuur gaan zitten met de telefoon aan het oor, of met een borrel teveel op.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV vreest dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt doordat de politie minder verkeershufters op de bon slingert. De SWOV is bang dat het verder terugdringen van het het aantal doden en gewonden in het verkeer daarmee in gevaar komt.

Notoire verkeersovertreders
In 2012 heeft de politie op straat 500.000 bonnen uitgeschreven voor verkeersovertredingen. In 2009 waren er dat nog 1,3 miljoen, dat een daling van zestig procent. In diezelfde periode daalde het aantal opgelegde flitsboetes ook, maar veel minder zo’n 12 procent.

Vooral bij notoire verkeersovertreders, die veel ongelukken veroorzaken, werkt het goed als ze van de weg worden geplukt, zegt Henk Stipdonk van het SWOV. "Het is toch een gênante bedoeling zo’n staandehouding. Of het je nou op de fiets overkomt, in de auto of op de brommer, dat wil je niet. En dat wil je de volgende keer zeker niet weer."

Daarnaast kun je door staandehouding overtredingen vaststellen die niet door een camera’s worden opgemerkt, zoals het niet dragen van een gordel, rijden met een slok op of bumperkleven.

Bonnenquota
De politie zelf zegt geen goede verklaring te hebben voor de grote daling van het aantal staandehoudingen. We rijden weliswaar minder kilometers door de recessie, maar dat verklaart lang niet alles. Uit cijfers blijkt dat de politie minder tijd uittrekt voor verkeersveiligheid.

Daar komt bij dat de bonnenquota, de verplichting voor ieder agent om een minimaal aantal boetes uit te schrijven, eind 2010 zijn afgeschaft. Sinds die afspraak is verlopen, daalt ook de hoeveelheid door agenten uitgeschreven bekeuringen flink.

Verkeersdoden
Het aantal verkeersdoden blijft de laatste jaren vrij stabiel. In 2012 kwamen 650 mensen om in het verkeer en het aantal zwaargewonden lag op 19.200. Het kabinet heeft als doelstelling om in 2020 het aantal doden in het verkeer terug te brengen naar 500 en het aantal zwaar gewonden moet dalen naar 10.600.

De feiten:
* 2012: 1 op de 20 verkeersboetes opgelegd door agent op straat
* 2009: 1 op de 10 verkeersboetes opgelegd door agent op straat
* Doden in verkeer: 640 (2010), 661 (2011), 650 (2012)
* Zwaar gewonden in het verkeer: 19.100 (2010), 20.100 (2011), 19.200 (2012)

Bekijk hier hoeveel boetes de politie heeft uitgedeeld

Zie ook video RTL (met Koos S.)

Bron:  RTL Nieuws

Melder: vw-driver

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram