Parkeertarieven fors hoger na komst euro





 

DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) is boos en teleurgesteld dat in maar liefst 46 van de 134 gemeenten met betaald parkeren de tarieven na de komst van de euro fors zijn gestegen.



Uit een schandpaal-lijst die de bewindsman onder druk van het CDA heeft opgesteld blijkt dat in 35 gemeenten zelfs sprake was van een stijging van 10 procent of meer van de tarieven per uur.



"Een flink aantal gemeenten heeft ondanks mijn advies de omzetting naar de euro laten samenvallen met aanzienlijke tariefsverhogingen boven de inflatie", zo concludeert Zalm, die dit een slechte zaak vindt voor de voorbeeldfunctie die de overheid met de introductie van de euro wilde uitstralen.



Uit de parkeerlijst van Zalm blijkt dat de Overijsselse gemeente Hardenberg de euro heeft misbruikt om het parkeertarief om te zetten van 1 gulden naar 1 euro per uur en derhalve met een stijging van 120% de lijst aanvoert. Ook in Geldermalsen, Heusden en Dordrecht werden de tarieven nagenoeg verdubbeld.



Zalm is ook boos op Goes en Gouda die de prijzen door twee deelden in plaats van door 2,20371, waardoor een stijging van 10% het gevolg was. "Ook Simpelveld deed met die methode zijn naam eer aan", aldus een cynische bewindsman.



Een aantal gemeenten heeft volgens Zalm aangegeven dat de tarieven noodgedwongen zijn verhoogd omdat de automaten geen kleine euromunten accepteren. De bewindsman neemt echter geen genoegen met dit excuus omdat was afgesproken dat de tarieven in dat geval ofwel licht verlaagd zouden worden of dat de parkeerduur iets zou worden verlengd.



Zalm vindt het gezien de forse prijsstijgingen dan ook logisch dat consumenten deze in een aantal gemeenten als 'verdacht' ervaren. "Bijna alle gemeenten geven aan dat de prijsverhogingen niet euro-gerelateerd waren, maar de oproep om terughoudend te zijn met prijsverhogingen is niet goed uit de verf gekomen."



De bewindsman laat echter niet na een pluim te geven aan het grote aantal gemeenten waar de tarieven wel gelijk blijven of iets daalden. In gemeenten als Veldhoven, Zutphen, Gorinchem, Hoogeveen, Schiedam, Tiel, Ede en Delfzijl zijn burgers sinds 1 januari meer dan 10% goedkoper uit.



Wanneer overigens naar de absolute verhoging van de tarieven per uur wordt gekeken dan spande Dordrecht op 1 januari de kroon met een verhoging van 87 eurocent per uur naar 2 euro, gevolgd door Raalte (60 eurocent), waar betaald parkeren werd ingevoerd, en Hardenberg (plus 55 eurocent). Amsterdam is de duurste parkeerstad: €2,80 per uur.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  13-6-2002  


|

FlitsKaart