Peijs: Tolheffing „niet gewenst”





 

DEN HAAG - Steden met plannen voor een tolheffing om het verkeer uit het centrum te weren, zoals in Londen, kunnen dat vergeten. Minister Karla Peijs (Verkeer) vindt zulke plannen „niet gewenst”. Zij kreeg dinsdag ruime bijval van de Tweede Kamer.




Zij zegde CDA, VVD, PvdA en LPF toe dat ze dat zal duidelijk maken aan de wethouders verkeer die volgende week haar gast zijn op een conferentie in de Grote Kerk in Den Haag. „We willen ze graag bijpraten wat er wel of niet kan.” Er gaat ook een brief uit naar de gemeenten die samenwerken in de G27.



CDA-partijgenoot en Tweede Kamerlid Eddy van Hijum voelde de minister aan de tand over tolplannen van Zwolle en Amsterdam. Volgens Peijs hebben zij intussen gas teruggenomen, maar ze is er hoe dan ook niet van gediend. De fractiewoordvoerders van CDA, VVD, PvdA en LPF wilden haar dat graag nog eens horen zeggen.



Een zogenoemde verblijfsheffing ondermijnt de steun voor invoering van een kilometerprijs vanaf 2012, beaamde de minister. De kilometerprijs moet de wegen- en BPM-aanschafbelasting vervangen. Zwolle en Amsterdam zouden de indruk wekken dat de heffing bovenop de prijs komt. „Het CDA voelt niets voor tolpoortjes waar de automobilist dubbel wordt belast”, aldus Van Hijum.



Volgens Co Verdaas (PvdA) worden zulke balletjes ook opgegooid in de zogenoemde netwerkanalyses die elf regio's hebben opgesteld en ingediend bij de minister met verkeersplannen voor de lange termijn. Dat zou onrust wekken en hij riep de minister op de telefoon te pakken. VVD'er Pieter Hofstra, mordicus tegen zo'n heffing, drong erop aan een brief op hoge poten te sturen naar de G27.



Steden hebben juridisch geen mogelijkheden om een verblijfsheffing in te voeren, nu niet en ook niet na 2012, verzekerde Peijs. Steden mogen welparkeergeld heffen. „De automobilist wordt geen melkkoe.”

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  9-12-2006  


|

FlitsKaart