Peijs zoekt deal over Belgisch wegenvignet / Update: uitstel 1 jaar





 

BRUSSEL (ANP) - Belgen en andere buitenlanders hoeven geen Nederlandse kilometerheffing te gaan betalen, als België afziet van het wegenvignet. Minister Karla Peijs (Verkeer) wil haar Belgische collega een dergelijke deal voorleggen.

Peijs heeft dat dinsdag gezegd bij een bijeenkomst met Nederlandse transportondernemers in Brussel. Nederlanders krijgen de kilometerheffing, die in 2012 moet ingaan, toch al vergoed via de belasting.

De minister probeert nog voor haar afscheid eind deze maand overleg te voeren met haar Belgische collega Renaat Landuyt en de Vlaamse minister Kathleen van Brempt.

Protest
Het Belgische vignet zou volgens plan 1 januari 2008 moeten ingaan. Het is er vooral op gericht om buitenlandse automobilisten te laten betalen voor het gebruik van Belgische wegen. Belgen zelf krijgen de jaarkaart van 60 euro vergoed via lagere wegenbelasting.

Minister Peijs is fel tegen het plan. Ze vindt dat Europa het wegenvignet niet kan accepteren. ,,België heeft met Brussel wel de hoofdstad van Europa binnen zijn grenzen. Die stad moet toegankelijk blijven voor buitenlanders'', zei Peijs. ,,En je kunt toch echt niet zeggen dat het alleen Nederlanders zijn die de Belgische wegen kapot rijden.''

Het plan voor het wegenvignet leidde vorige maand tot een storm van protest in Nederland. De website van De Telegraaf riep automobilisten schertsend op om België te boycotten.


Belgisch wegenvignet jaar uitgesteld

BRUSSEL - De invoering van het Belgische wegenvignet wordt zo goed als zeker een jaar uitgesteld. De Vlaamse regering gaat de plannen eerst voorleggen aan de Europese Unie, zo is woensdag bekendgemaakt. Bovendien moet de Vlaamse verkeersbelasting nog hervormd worden.

De liberale minister van Financiën Dirk van Mechelen vind januari 2009 een realistischer datum is voor invoering van het wegenvignet. Daarmee week hij af van het standpunt van de socialistische minister van Mobiliteit Kathleen van Brempt, die tot nog toe steeds vasthield aan 1 januari 2008. Uiteindelijk werden ze het er over eens meer tijd te nemen voor de invoering.

Het wegenvignet heeft tot fel protest in Nederland geleid omdat de Belgische automobilist de zestig euro voor het vignet terugkrijgt via de wegenbelasting, maar buitenlandse automobilisten niet.

Kilometerheffing
Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat zei dinsdag dat Belgen en andere buitenlanders mogelijk niet hoeven mee te betalen als Nederland de kilometerheffing invoert. Dan moet België wel afzien van het wegenvignet. Het nieuwe Nederlandse kabinet wil de kilometerheffing nog al deze kabinetsperiode gefaseerd invoeren.

Minister Peijs is fel tegen de Belgische plannen voor het wegenvignet. Ze vindt dat Europa het wegenvignet niet kan accepteren. "België heeft met Brussel wel de hoofdstad van Europa binnen zijn grenzen. Die stad moet toegankelijk blijven voor buitenlanders", zei Peijs dinsdagavond. "En je kunt toch echt niet zeggen dat het alleen Nederlanders zijn die de Belgische wegen kapot rijden."

Twijfels
CDA-Europarlementariër Corien Wortmann is zeer tevreden met het uitstel. Volgens haar betekent dat dat er in de Vlaamse en federale Belgische regering grote twijfels leven over de invoering van het vignet. "Ze beseffen dat ze juridisch zwak staan als alleen buitenlanders moeten betalen."

 
 
Bron: Planet.nl
 
  31-1-2007  


|

FlitsKaart