Persberichten van een weekendje Fryslan





 

Geurt Pieter Maassen van den Brink, oftewel in het kort Geurt, is persfotograaf en actief in
de 3 noordelijkste provincies van ons land. Geurt heeft een eigen website (http://www.gpmvdb.nl)
waar hij via fotoreportages verslag probeert te doen van verkeersongevallen en branden in zijn regio.
Tevens levert hij voor "De Feanster”, wat een streekkrant is, het een en ander aan fotomateriaal aan.
Ook voor Flitsservice zult u in de toekomst het een en ander van zijn fotomateriaal te zien krijgen.
Wij gaan in geval van een ongeval namelijk eens nader bekijken wat de oorzaak van het geheel is geweest.
Met behulp van het persbericht en de informatie die Geurt ter plaatse heeft opgedaan kunnen we zeggen
of de zo zwaar bestreden snelheid hier in Nederland ook in dit geval oorzaak nummer 1 was van het ongeval.



Zover is het nu nog niet, maar Geurt heeft wel alvast voor de kritici onder ons de persberichten van
een willekeurig weekendje (afgelopend weekend) Friesland bij elkaar gezocht en overzichtelijk naar ons toegestuurd. Lees
het geheel op uw gemak even door, dan geven wij even geen commentaar verder ditmaal. Ik denk dat u best zelf
tot een conclusie kan komen deze keer.









 


Breezanddijk: snelheid

Zondag omstreeks 11.55 uur werd op de Rijksweg A7 (Afsluitdijk) een bestuurster van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurster, een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden, reed met een snelheid van 183 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 is toegestaan. Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd.



Zondag omstreeks 15.20 uur werd wederom op de Rijksweg A7 (Afsluitdijk) een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. Deze bestuurder, een 42-jarige inwoner van Pingjum reed met een snelheid van 170 kilometer per uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.



Franeker: snelheid

Zondag omstreeks 18.25 uur werd op de Rijksweg A31 een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Grou, reed met een snelheid van 176 kilometer per uur, terwijl 120 was toegestaan. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.



Harkema: aanrijding met drank

Zondag omstreeks 19.10 uur vond op de Reitsmastrjitte een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed een informatiepaal omver. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Gerkesklooster, reed na de aanrijding door en werd op de Koetsekralen in zijn auto aangetroffen. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 950 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg en rijverbod voor 12 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.



Surhuizum: onder invloed

Maandag omstreeks 01.40 uur werd op It Sud een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Surhuizum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de verdachte 945 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 12 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.



Drachten: onder invloed

Zaterdag omstreeks 15.50 uur werd op De Lange West een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Kootstertille, sprak met dubbele tong en maakte een verwarde indruk. Het bleek dat de jongeman weed had gerookt. Hij werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau werd van de verdachte een bloedproef genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 12 uren.



Lemmer: onder invloed

Zaterdag omstreeks 23.10 uur werd op de Plattedijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Koudum, reed slingerend over de weg. Het bleek dat de man had gedronken. Naast de bestuurder lag een lege bierfles op de grond, die hij tijdens het rijden had leeggedronken. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 790 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.



Twijzel: aanrijding met drank

Zondag omstreeks 00.05 uur vond op de Tsjerkebuorren een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto raakte door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur kwijt en via een lantaarnpaal en een bushaltepaal vloog het voertuig over de kop en kwam in de sloot naast de weg tot stilstand. De bestuurder was na de aanrijding weggelopen en had zijn identiteit niet bekend gemaakt. Een 30-jarige inwoner van Twijzel werd iets verderop aangetroffen en verklaarde de bestuurder te zijn geweest. Uit het onderzoek kwam vast te staan dat deze man niet de bestuurder was. Uiteindelijk werd een 35-jarige inwoner van Kootstertille in zijn woning aangehouden. Deze man was de eigenaar van de auto en had op het moment van de aanrijding de auto bestuurd. Het bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies hij 565 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto, met een nieuwaarde van fl 177.000,- werd totaal vernield.



Rotsterhaule: onder invloed

Zondag omstreeks 01.05 uur werd op de Hoge Dijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Rotterdam, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 255 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.



Zondag omstreeks 03.30 uur werd op de Kadijk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Rotsterhaule, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 495 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.



Jistrum: onder invloed

Zondag omstreeks 01.10 uur werd op de Marwei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De personenauto was niet voorzien van een kenteken. De bestuurder, een 17-jarige inwoner van Jistrum, bleek niet het bezit te zijn van een rijbewijs en bovendien bleek dat hij had gedronken. De auto werd in beslag genomen. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 665 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en ij kreeg een rijverbod voor 7 uren.



Lemmer: onder invloed

Zondag omstreeks 02.55 uur werd op de Rondweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder reed slingerend en reageerde in eerste instantie niet op het stopteken. Uiteindelijk bracht de bestuurder, een 25-jarige inwoner van Lemmer, zijn auto tot stilstand, nadat de politiewagen de zwaailichten in werking had gesteld. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 735 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.



Leeuwarden: onder invloed

Zondag omstreeks 03.25 uur werd op de Prins Hendrikstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Dronrijp, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 805 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 9 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.



Drachten: onder invloed

Vrijdag omstreeks 22.45 uur werd op de Overstesingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Dinxperlo reed slingerend over de weg. Dit werd gemeld door een automobilist, die deze bestuurder over de Rijksweg had zien rijden. Op de Overstesingel werd de bestuurder aan de kant gezet. Het bleek dat de man had gedronken. Aan het bureau blies de man 720 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 8 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.



Elsloo: aanrijding met gewonden

Vrijdag omstreeks 23.55 uur vond op de Tronde een eenzijdig ongeval plaats. Een personenauto kwam uit de richting Elsloo en vloog bij de eerste bocht in de weg uit de bocht. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Oudehaske en een inzittende, een 30-jarige inwoner van Terherne, werden uit de auto geslingerd. Beiden raakte gewond. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen, alwaar een bloedproef van de man is genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend. De inzittende werd overgebracht naar het ziekenhuis in Meppel. De auto werd totaal vernield.



Oldeberkoop: onder invloed

Zaterdag omstreeks 05.35 uur werd op de Heerenveenseweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Tijnje, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 520 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren. Tevens bleek dat het rijbewijs van de man ongeldig was verklaard, dus was hij niet in het bezit van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg de man een bekeuring.


 

 
 
Bron: Bron: 
 
  2-12-2001  


|

FlitsKaart