Plotseling remmen oorzaak file





 

Plotseling remmen bij onverwachte gebeurtenissen is een belangrijke veroorzaker van files. Tot die conclusie komt een team van Britse en Hongaarse wiskundigen.

Als een vrachtwagen van rijbaan wisselt moet het verkeer dat daarachter zit vaart minderen. De onderzoekers toonden aan dat als de snelheid tot een bepaald punt terugloopt een kettingreactie kan ontstaan. Bij plotseling remmen gebeurt dit snel.

Doordat iedereen steeds een beetje meer vaart mindert, staat het verkeer een paar kilometer verderop stil. Als de file dan oplost is er van de ’schuldige’ geen spoor meer te bekennen.

Model

De onderzoekers ontwikkelden een model dat deze gebeurtenissen duidelijk maakt. Het laat zien dat dit scenario vaak toepasbaar is op een gemiddeld drukke weg (meer dan vijftien auto’s per kilometer).

Het team hoopt dat iedereen die zich straks naar familie en vrienden spoedt voor de kerstdagen, goed oplet in het verkeer en niet bij elk wissewasje keihard op de rem gaat staan.

Volgens hen is het niet de drukte op de weg die tot een file leidt maar het ineens heel hard remmen terwijl dat niet nodig is.

Onoplettendheid

Dr. Orosz van de universiteit van Exeter: "Als je op de rem gaat staan kan het verkeer achter je muurvast komen te staan. Het maakt echt uit hoe hard je remt. Een lichte vertraging van een automobilist die een situatie al zag aankomen, zal het verkeer soepeler doen doorstromen ."

"Hard remmen is vaak een gevolg van onoplettendheid. Onoplettendheid die tot file kan leiden."

 
 
Bron: Nu.nl
 
  21-12-2007  


|

FlitsKaart