Politie betrokken bij veel ongelukken





 

Politievoertuigen in en om Amsterdam zijn de laatste drie maanden betrokken geweest bij een reeks van minimaal vijf aanrijdingen. Daarbij vielen drie (ernstig) gewonden en twee doden. De politie onderzoekt of dit aantal afwijkt van het aantal in andere jaren.

De dodelijke aanrijding waarbij donderdag een vrouw op een zebrapad in Amsterdam-Zuid werd geschept door een motoragent, is de laatste in die reeks.

De 32-jarige motoragent die betrokken was bij dat incident, heeft verklaard door rood te zijn gereden, volgens getuigen zonder zwaailicht en sirene.

Het 41-jarige slachtoffer, de van oorsprong Amerikaanse Jennifer Mary Nolan, moeder van twee kinderen, overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag. Zij stak donderdagmiddag het zebrapad bij de kruising Stadionweg/Diepenbrockweg over toen ze werd aangereden.

De agent is niet aangehouden, zoals soms wel gebeurt na een ernstig ongeval. Dat was voor het onderzoek niet nodig, aldus het Openbaar Ministerie, omdat hij een verklaring heeft afgelegd over de toedracht. Hij is niet officieel geschorst. ’’Dat hoefde niet omdat hij heeft aangegeven dat hij niet in staat is zijn werk uit te voeren zolang het onderzoek naar het incident loopt.’’ Het is niet bekendgemaakt waarheen de agent op weg was.

Eerder deze maand raakte een 39-jarige scooterrijdster ernstig gewond toen zij in Amsterdam-West werd aangereden door een motoragent. De man reed haar aan toen ze linksaf sloeg. Eind augustus overleed een 78-jarige man uit Amstelveen toen zijn auto na een aanrijding met een auto van de politie Kennemerland bij Hoofddorp in de sloot belandde.

In juli raakte een fietser gewond toen hij in Oost werd aangereden door een motoragent. En enige weken geleden reed een politieauto de 25-jarige Amsterdamse Sergej tegen een muur, in de - foutieve veronderstelling - dat hij een overvaller was. Zijn herstel zal maanden duren.

De Amsterdamse politie zei vanmorgen te onderzoeken hoe het aantal ongevallen zich verhoudt tot de aantallen in andere jaren.

Agenten mogen, ook zonder zwaailicht en sirene, door rood rijden, maar dat moet altijd langzaam gebeuren. Het uitgangspunt moet zijn dat andere verkeersdeelnemers de auto of motor niet hebben gezien.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat een agent onderweg is naar een spoedgeval, maar dat het niet gewenst is dat hij met veel bombarie komt aanrijden, bijvoorbeeld omdat een overval nog bezig is. Van het incident van afgelopen donderdag is niet bekendgemaakt waarheen de agent op weg was.

Wanneer agenten met zwaailicht en sirene rijden, is hun auto of motor een voorrangsvoertuig. Dat betekent dat ze voorrang moeten krijgen van andere verkeersgebruikers, maar ook in dat geval mogen ze nooit voorrang némen. Ook ten aanzien van rode verkeerslichten gelden regels.

’Een rood verkeerslicht wordt slechts stapvoets genegeerd. Bij het negeren van het rode verkeerslicht dient de bestuurder van het voorrangsvoertuig ervan uit te gaan dat andere weggebruikers hem niet hebben opgemerkt en hem dus mogelijk niet voor laten gaan,’ stellen de richtlijnen.

Evenmin mogen agenten op kruisingen zomaar voorrang nemen. Ze moeten het kruispunt naderen met gepaste snelheid en ook hier moeten de agenten ervan uitgaan dat de andere verkeersdeelnemers het politievoertuig niet hebben opgemerkt.

Uit cijfers die eerder dit jaar bekend werden, bleek dat landelijk tussen 2005 en 2007 tien agenten en één burger zijn omgekomen bij ongevallen met politievoertuigen. Vierhonderdveertig burgers en 43 agenten raakten gewond. Hoe vaak het ongeluk door de politie werd veroorzaakt, is onbekend.

In 2006 sloeg de Nederlandse Politiebond alarm over het grote aantal verkeersongelukken waarbij agenten betrokken waren. Het resultaat was een extra rijopleiding voor agenten. Eind vorig jaar hadden zeven van de 26 korpsen afspraken gemaakt om agenten te sturen.
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft de politiekorpsen tot eind dit jaar de tijd gegeven zich alsnog vrijwillig te melden. Anders gaat ze de training verplicht stellen.

Of de Amsterdamse politie deelneemt aan de trainingen, kon een woordvoerder vanochtend niet vertellen. "Wij doen ook veel zelf." (KAMILLA LEUPEN)

 
 
Bron: Het Parool
 
  26-10-2009  


|

FlitsKaart