Politie blijft jagen op 'laserschild'





 

DEN HAAG - Politie en justitie blijven doorgaan met het opsporen en vervolgen van automobilisten die een snelheidscontrole verstoren met een zogenoemd 'laserschild'. Daarmee leggen zij een uitspraak naast zich neer van de rechtbank in Leeuwarden dinsdag, die het gebruik van laserschilden toelaat.



Volgens het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie zit de rechtbank in Leeuwarden er helemaal naast. Eerdere processen voor andere rechtbanken en gerechtshoven hebben allemaal tot veroordeling geleid van personen die met laserschilden de maximumsnelheid ongestraft proberen te overtreden, aldus woordvoerster A. van het Erve.



"Tot aan de Hoge Raad toe is uitgesproken dat laserschilden niet mogen. We kunnen dus gewoon met vervolging doorgaan." Het OM is gisteren onmiddellijk tegen het vonnis van de rechtbank in Leeuwarden in beroep gegaan. Daardoor blijven voorlopig de eerdere uitspraken van andere rechtbanken in stand. Het OM heeft de politiekorpsen gisteren opgedragen te blijven optreden tegen gebruikers van laserschilden.



Het vonnis in Leeuwarden haalde ook de 'laserguns' onderuit, waarmee de politie de snelheid meet. Volgens de rechtbank heeft het Nederlands Meetinstituut nooit een goedkeurende verklaring voor laserguns afgegeven, zodat de politie die in feite illegaal gebruikt en er geen bewijs aan kan ontlenen. Volgens landelijk verkeersofficier van justitie mr. J. Spee vergist de rechtbank zich. "De lasergun is wél gecertificeerd. Bovendien heeft de Hoge Raad het apparaat twee jaar geleden goedgekeurd." Spee heeft de politie gisteren opdracht gegeven door te gaan met laserguncontroles. Ook op dit onderdeel van de uitspraak gaat hij in beroep.



Een laserschild doet twee dingen:



1. Het verspreidt infrarode straling. Daardoor geeft de lasergun, waarmee de politie snelheid meet, een foutmelding.



2. Ook geeft het laserschild een waarschuwing als het aangestraald wordt door een lasergun. De automobilist heeft dan een paar seconden om zijn snelheid te minderen en het schild uit te schakelen. Als een agent de lasergun weer richt, rijdt de auto niet meer te hard.

 
 
Bron: Brabants Dagblad
 
  14-11-2002  


|

FlitsKaart