Politie dwarsboomt fietsende postbode1936x

Het werk van Rotterdamse postbodes wordt steeds vaker gedwarsboomd door overijverige politieagenten.

Het gedoogbeleid is voorbij: postbodes mogen niet meer op de stoep fietsen en moeten te voet verder, op straffe van een boete.

Het was afgelopen zaterdag weer raak. TNT-postbezorger Willem Neleman was op de Oude Binnenweg bezig met zijn ronde, toen twee agenten hem maanden om af te stappen van zijn zwaar bepakte postfiets. De Oude Binnenweg is immers een voetgangersgebied. De agent stond klaar om een boete uit te schrijven, vandaar dat Neleman zich erbij neerlegde.

Maar verontwaardigd is hij nog steeds. `Ik zei nog: ik rijd langzaam en heb zware tassen. Maar nee, ik moest met de fiets aan de hand verder. Ik word gewoon gehinderd in mijn werk. Echt onzin.` Twee jaar geleden ontving Neleman onder werktijd een boete van dertig euro, wegens fietsen op de Lijnbaan. Hij werd zelfs twee uur op het bureau vastgehouden omdat hij protesteerde. Maar, zo vertelt hij, hij ging in hoger beroep en de officier van justitie gaf hem gelijk.

Toch zijn postbodes steeds vaker slachtoffer van de `nieuwe strengheid`. Vooral in het centrum, zegt ook collega Peter de Groot. `Oude rotten laten ons met rust, maar bij jonge agenten steekt regelmatig een bepaalde geldingsdrang de kop op. Als je de post te voet moet bezorgen, ben je gauw een paar uur langer bezig.` Ook toezichthouders wijzen fietsende postbodes geregeld terecht.

De politie stelt in een reactie dat `regels regels zijn`. , `Je mag niet fietsen op de stoep, dat geldt voor iedereen - voor postbezorgers of kinderen. Dit soort kleine overtredingen zijn juist de grote ergernissen van burgers`, aldus de politie.

Bij het hoofdkantoor van TNT Post zeggen ze dat het `inderdaad niet de bedoeling is dat bezorgers op de stoep fietsen`. `Wat voor iedere Nederlander geldt, geldt ook voor een bezorger van TNT Post. Onze contacten met de politie zijn juist erg prettig`, zegt een woordvoerder. Verder is het beleid dat boetes door de TNT-medewerkers zelf moeten worden betaald.

Postbode Neleman kan er nog steeds met zijn pet niet bij. `Vroeger werd het gedoogd, maar er is iets veranderd. Je zou zeggen: Rotterdammers hebben toch meer last van andere zaken dan postbodes...

Bron:  AD.nl

Melder: gtissink

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram