Politie Kennemerland binnenkort uitgerust met video-wagen





 

REGIO - De politie Kennemerland krijgt de beschikking over een zogenaamde videoregistratiewagen. Daarmee worden verkeersovertredingen op beeld vast gelegd. Vanaf volgend jaar zal de wagen in het hele gebied van het politiekorps rondrijden. Een aantal agenten krijgt een speciale opleiding, zodat de auto zoveel mogelijk op de weg kan blijven.

De videoregistratiewagen oftewel vros-wagen (videoregistratie onopvallende surveillance) is bekend geworden door het televisieprogramma Blik op de Weg, waarin verkeersovertreders worden geconfronteerd met hun wangedrag.

In Hoofddorp staan al twee van dergelijke wagens van de Korps Landelijke Politie Diensten gestationeerd, waarmee op rijkswegen wordt gecontroleerd. Van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie krijgt het politiekorps Kennemerland een eigen wagen, om daarmee op provinciale en stadswegen te werken.

,,De meerwaarde voor ons is dat er direct beeldmateriaal van een overtreding is en we de bewijslast dus rond hebben'', aldus woordvoerder J. van Dijk van het verkeershandhavingsteam. ,,Vanuit de auto hebben agenten ook toegang tot ons computersysteem, dus ze kunnen meteen kijken of iemand een veelpleger is. Onze mensen kunnen ook weggebruikers aan de kant zetten en meteen confronteren met hun gedrag.''

Vanaf de tweede helft van volgend jaar zal de wagen in principe zeven dagen per week worden ingezet. Er zullen voldoende agenten een opleiding krijgen om de wagen continu te bemannen. Daar leren ze 'wildwest-bestuurders' te volgen zonder het overige verkeer in de gevaar te brengen.

Het politiekorps krijgt de videowagen in bruikleen van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM), dat op dit moment al tien van dergelijke auto's heeft. Volgens een woordvoerder worden de auto's vooral ingezet bij korpsen met langere wegen in het gebied waar vaak overtredingen plaats vinden. ,,Op lange wegen zijn weggebruikers goed te volgen. Daarom zal zo'n auto vooral buiten de bebouwde kom rondrijden. Het gaat vaak om bestuurders die meer dan dertig kilometer per uur te hard rijden.''

De ervaring van het BVOM leert dat er jaarlijks zo'n driehonderd weggebruikers aangepakt worden met behulp van één vros-auto. Het gaat dan om bestuurders die dusdanige overtredingen begaan, dat hun rijbewijs wordt ingevorderd.

 
 
Bron: Haarlems Dagblad
 
  15-10-2003  


|

FlitsKaart