Politie let op bumperklevende vrachtwagenchauffeurs





 

DEN HAAG - De politie let vanaf maandag extra op vrachtwagenchauffeurs die bumperkleven of op de vluchtstrook rijden. Uit onderzoek blijkt dat het gedrag van chauffeurs vaak de oorzaak van ongelukken is.



Justitie laat de controles houden, omdat het onverantwoord zou zijn te wachten op de resultaten van nader onderzoek. De gevolgen van ongevallen met vrachtwagens zijn groot, aldus het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).



Volgens justitie zijn er vrijwel dagelijks ongevallen met vrachtwagens. „Bij veel ongevallen speelt het gedrag van de chauffeur een belangrijke rol. Levensgevaarlijke situaties ontstaan wanneer de chauffeur onderweg de kaart leest, aan het bellen is of andere dingen doet die afleiden. Dat uit zich vaak in onvoldoende afstand houden en slingerend rijgedrag.”






UPDATE BRON BVOM.



Extra controles op verkeersovertredingen vrachtwagens



In opdracht van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) start de Verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) met gerichte acties tegen overtredingen van vrachtwagenchauffeurs. Vanaf vandaag wordt extra gecontroleerd op bumperkleven en rijden over de vluchtstrook. Onderzoek toont aan dat het gedrag van chauffeurs vaak de oorzaak is van ongevallen. Uitgebreider onderzoek moet de achterliggende oorzaken van dit gedrag aantonen. In de tussentijd controleert de Verkeerspolitie extra om de verkeersveiligheid te verbeteren en de overlast en economische schade ten gevolge van files te verminderen.



Levensgevaarlijke situaties

Vrijwel dagelijks zijn er ongevallen met vrachtwagens. Vaak zijn hierbij slachtoffers te betreuren. Daarnaast leiden ongevallen meestal tot lange files. Bij veel ongevallen speelt het gedrag van de chauffeur een belangrijke rol. Levensgevaarlijke situaties ontstaan wanneer de chauffeur onderweg de kaart leest, aan het bellen is of andere dingen doet die afleiden. Dit uit zich vaak in onvoldoende afstand houden en slingerend rijgedrag.



Weggebruikers

De gevolgen van ongevallen waarbij vrachtwagens zijn betrokken, zijn groot. Om die reden is het onverantwoord om te wachten op meer onderzoeksresultaten en controleert de politie de komende maanden extra op verkeersovertredingen van vrachtwagens. Overigens ligt de verantwoordelijkheid voor de verkeersveiligheid bij alle weggebruikers. Automobilisten moeten rekening houden met specifieke eigenschappen van vrachtauto’s. Omvang en massa maken het namelijk lastig om met een vrachtauto snel te kunnen uitwijken en er is sprake van een langere remweg.



Buitenlandse chauffeurs

De controles op vrachtwagenchauffeurs vinden plaats naast de bekende verkeerscontroles. Buitenlandse chauffeurs ontlopen de controles niet. Wanneer zij na staandehouding de boete niet betalen, wordt de vrachtwagen aan de ketting gelegd totdat de boete is betaald. De controles van de politie vinden zowel opvallend als onopvallend plaats. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van de surveillanceauto’s en van het zogenaamde Video Controle Systeem van de Verkeerspolitie van het KLPD.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  7-10-2006  


|

FlitsKaart