Politie maakt blunders en stuurt rekening





 

GOES - Een boete omdat je het stoplicht niet op groen hebt zien springen, een bon voor linksaf slaan door rood licht terwijl je rechtdoor door het groen rijdt, een prent voor te hard rijden op een weg die niet bestaat of voor rijden op een motor waarop je niet hebt gezeten. De ene keer gebrek aan compassie van de dienstdoende agent, de andere keer een pure blunder van de hermandad. Maar in alle gevallen is de uiteindelijke uitkomst hetzelfde, de boetes moesten gewoon betaald worden, zo schrijven lezers van De Bevelander aan de redactie.



Enkele weken geleden startte de redactie van De Bevelander een boeteactie. De Zeeuwse politie lijkt immers het bonnenquotum op te schroeven om de prestatiebonus binnen te slepen. Hoe het ook zij, de redactie heeft inmiddels een dik dossier van boetes die in de ogen van onze lezers onterecht zijn. Zo stuurde motorrijder H. Slabbekoorn uit Kappelle een prent én de bij Justitie opgevraagde foto's. "Ik stond naast mijn motor voorgesorteerd naast een auto." Toen het licht op groen sprong, reed Slabbekoorn gewoon rechtdoor, de foto's liegen niet. "Het vreemde is dat ik geflitst ben voor linksaf door het rode licht" Met de foto's uit de flitspaal in de hand maakt de Kapellenaar bezwaar. "Het mocht helaas niet helpen."



Ook Erika van Liere uit Kapelle heeft het rode licht genegeerd, weet de politie via een acceptgiro te melden. Volgens de oplettende diender deed zij dat op de Provincialeweg in de gemeente Goes. Het geintje kost 95 euro. Maar wie de kaart van Goes er op naslaat, vindt nergens een Provincialeweg. Van Liere was dan ook geenszins van plan de boete voor het negeren van een niet-bestaande stoplicht te betalen. "Nadat ik er tegen in ben gegaan, kreeg ik een reactie terug: 'Het is aan u om uw onschuld te bewijzen, niet aan ons om het tegendeel op tafel te leggen'. Er zit niets anders op dan te betalen. Belachelijk toch?"



"Schrijfgrage agenten", zo noemt Teun Koman uit Goes ze voortaan. Tijdens een ritje naar 's Gravepolder had hij last van laagstaande zon. "Ik deed mijn zonneklep naar beneden. Bij het naderen van de verkeerslichten sprongen die op rood." Koman stopte met achter hem een politiebusje. "Nietsvermoedend op groen werd er geclaxxoneerd door de politiebus. Ik kijk onder mijn zonneklep en zie dat het licht net weer op oranje springt." Koman had het verkeerde licht in de gaten gehouden. "Ik dacht: ach ja, dat gebeurt iedereen wel een keer." Bij het optrekken nadat het licht alsnog groen werd, zetten de agenten Koman toch aan de kant. "Ik kreeg een boete voor het niet doorrijden bij groen licht, einde discussie. De politie is niet meer mijn beste vriend."



Wanneer M. Bouwense uit Goes aan 7 september denkt, wordt hij weer woedend. "Ik ben die dag de schuur aan het opruimen en heb mijn crossmotor tegen de schutting gezet." Opeens staan twee agenten voor zijn neus. Die beweren dat ze iemand zonder helm op een crossmotor hebben zien rondrijden.
Bouwense krijgt een bekeuring voor het rijden zonder rijbewijs op een motorfiets zonder kenteken en zonder helm op. "Ik rijd nooit meer met die motor op de openbare weg. Als ik dat toen wel had gedaan, zou mijn uitlaat niet aan te raken zijn geweest. De agent kon er gewoon zijn hand op leggen."



Even later zag Bouwense inderdaad een motorcrosser door de buurt rijden. "Toen ik daarop naar het politiebureau belde, reageerde men daar erg lauw op. Dit kwam op mij over als: we hebben nu toch al de bekeuring uitgeschreven. Laat maar zitten." Bouwense is geenszins van plan de boete te betalen. Ook wil hij niet dat De Bevelander de boete betaalt. "Ik wil alleen maar bekendheid geven aan de losgeslagen en compleet onbetrouwbare politie in Zeeland."



Heel soms, zo nu en dan, kan zelfs de politie niet onder de eigen blunders uit. A. van den Heuvel uit Goes kreeg 10 november een brief van justitie in de bus. Hij had een dusdanig ernstig strafbaar feit in het verkeer gepleegd dat de zaak aan de rechter was overgedragen. "Ik ben geflitst op de N57 bij Burgh Haamstede. Ik mocht daar tachtig maar reed daar, na een meetcorrectie, met een snelheid van 204 kilometer per uur... met een Iveco-bus van zes meter lang en 3,5 ton zwaar plus nog eens een aanhanger erachter." Van den Heuvel moet er nog om lachen. "Ze begrepen bij de politie dat dat niet kon. Had ik daar met een snelle Mercedes gereden in plaats van die bus, dan was ik zwaar de sigaar. Zie het dan maar eens hard te maken dat je niet zo hard hebt gereden."

 
 
Bron: Bron:  De Bevelander (papieren krant)
 
  26-12-2004  


|

FlitsKaart