Politie machteloos tegen slimme klokschijven4076x

Onbeperkt parkeren in blauwe zonesAMSTERDAM - Politiekorpsen en parkeerwachters in ons land zitten met de handen in het haar, omdat zij niet in staat zijn talloze fraudeurs aan te pakken. Ineens duiken overal in het land omgebouwde blauwe parkeerschijven op, die met de klok meedraaien. In bepaalde gebieden kan hierdoor onbeperkt gratis worden geparkeerd. Enkele jaren geleden ontdekten sluwe automobilisten al dat er een uurwerk in de parkeerkaart gezet kan worden. Nu blijkt er een levendige handel op internet te zijn ontstaan.
Aanpak van de fraudeurs is erg lastig. "We hebben nauwelijks middelen om de daders te bestraffen. We kunnen ze een bekeuring geven voor te lang parkeren en het niet correct instellen van een begintijd en vervolgens verzoeken de schijven niet meer te gebruiken. Dat is alles", zegt woordvoerder Menno Hartenberg van het politiekorps Noord-Holland Noord."Wij gaan nu zelf maar in de gaten houden hoe lang een auto er al staat. Als dat al heel lang is, maar volgens de schijf nog maar net, dan is het mis en wordt er geschreven", aldus de zegsman. Met de parkeerschijf kan officieel voor een beperkte periode gratis worden geparkeerd in blauwe zones in bijvoorbeeld winkelgebieden. De schijf moet op een tijd worden ingesteld. Parkeeurcontroleurs kunnen dan zien hoe lang de wagen er al staat.Uurwerkje
Door de schijven te voorzien van een soort uurwerkje draaien ze echter gewoon met de tijd mee en lijkt het alsof de auto er net staat. In verschillende delen van het land zijn de 'klokschijven' inmiddels getraceerd. Er valt echter weinig tegen te doen. Het bewerken of bezitten van de schijf is slechts een zogeheten wet Mulder-overtreding omdat de automobilist bijvoorbeeld geen begintijd heeft ingesteld.

Bron:  Telegraaf

Melder: Petervd

Deel op Twitter Deel op Facebook Deel met Whatsapp Deel met Telegram