Politie mag zonder zwaailicht door rood





 

Ook zonder gebruik van zwaailicht en sirene mogen politieagenten door rood rijden.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van de vluchtstrook, het overschrijden van de maximumsnelheid en tegen het verkeer in rijden. Dat blijkt uit antwoorden van het Bergs college van B en W op een brief van Lijst Linssen.

Raadslid Margreet van Kemenade had zich verbaasd over en geërgerd aan een politiebusje dat in Bergen op Zoom over de linkerrijstrook een rij wachtende auto's inhaalde en vervolgens het rode verkeerslicht negeerde. Ze vroeg het college om commentaar: was dit wel normaal?

Dat is dus wettelijk toegestaan, schrijft het college, mits aan twee voorwaarden is voldaan: het overig verkeer mag niet in gevaar komen, en de actie moet noodzakelijk zijn voor een opgedragen taak.

Krijgen agenten een melding met zeer grote spoed (zoals een levensbedreigende situatie) dan moeten sirene en zwaailicht weer wel aan: daardoor zijn alle weggebruikers verplicht de politieauto voorrang verlenen.

Het college onderkent dat agenten een voorbeeldfunctie vervullen en terughoudend moeten zijn met het terzijde schuiven van de normale verkeersregels. Maar in dit geval zou goed zijn gehandeld, temeer daar de politie andere bestuurders voorrang had verleend.

Dat laatste lijkt in tegenspraak met de brief van Van Kemenade. Volgens haar zorgde de actie van het politiebusje voor een chaos van stoppende en doorrijdende auto's, midden op een kruispunt.

 
 
Bron: BNDeStem
 
  20-9-2011  


|

FlitsKaart