Politie misbruikt camera’s





 

APELDOORN - Tegen alle afspraken in gebruikt de Apeldoornse politie de camera’s rond het Caterplein ook om mensen overdag in de gaten te houden. De camera’s zijn geplaatst om ‘s nachts de veiligheid te verbeteren. Maar nu blijkt de politie de camera’s te benutten om boetes uit te delen voor parkeer- en verkeersovertredingen.

Dat botst met wat in 1999 officieel is afgesproken en staat haaks op landelijke richtlijnen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB).



Op 21 juni kreeg een Apeldoornse een parkeerbon, omdat ze met haar auto korte tijd stilstond aan de Nieuwstraat. De vrouw die geen verbalisant had gezien, kreeg op het bureau te horen dat de overtreding gezien was op de beveiligingscamera die ter hoogte van bioscoop Tivoli is aangebracht.



De verbalisant zei dat ook automobilisten die in de eenrichtingstraat tegen het verkeer inrijden worden bekeurd op basis van de videobeelden.



Klachten


Dat wordt bevestigd door politiewoordvoerder Anton de Ronde. De Ronde: ‘We krijgen veel klachten over foutparkeren van bezoekers van een coffeeshop in die straat. Met de camera’s kunnen we zaken in de gaten houden.’



Het CPB stelt echter nadrukkelijk dat camerabeelden niet zomaar voor andere doelen gebruikt mogen worden, dan het doel waarvoor ze zijn opgehangen. In Apeldoorn is dat het verbeteren van openbare orde op het Caterplein tijdens de uitgaansuren. Praktisch gezien is dat vanaf tien uur ‘s avonds tot vijf uur ‘s ochtends. De vrouw kreeg haar parkeerbon echter om even na 19 uur. Het CPB geeft aan dat de camera’s bij uitzondering gebruikt mogen worden voor zogeheten ‘bijvangst’.



Dat wil zeggen dat ze kunnen dienen voor identificatie en opsporing van verdachten van strafbare feiten.
Verkeersovertredingen horen daarbij. Het CPB zegt dan wel dat dat doel ook duidelijk omschreven dient te zijn. De politie moet bovendien achteraf melden wanneer zoiets gebeurt.



Onbekend


Dat is in Apeldoorn niet het geval. Dat de camera’s buiten de vastgestelde uren gebruikt mogen worden is ook niet bekend gemaakt. De gemeente Apeldoorn is wel op de hoogte van het gebruik van camera’s voor ander doelen, zegt een woordvoerder. De politie moet dat soort situaties achteraf rapporteren.



D66-raadslid Martin Maassen zei gisteren een principiële discussie te willen starten over nut en noodzaak van het cameratoezicht.



NAGEKOMEN BERICHT



AMSTERDAM - Beveiligingscamera's in Apeldoorn die zijn neergezet voor toezicht op de openbare veiligheid, zijn door de politie gebruikt om foutparkeerders te beboeten. Dat meldt De Telegraaf zondag.



Deze aanpak gaat in tegen de regels van het College Bescherming Persoonsgegevens, die sinds 1999 van kracht zijn. D66, met een zetel vertegenwoordigd in de 39 leden tellende gemeenteraad, wil opheldering over de situatie in de eerstvolgende vergadering.




Conform de wet


De Apeldoornse politie stelt in de krant dat 'geheel conform de wet' wordt gehandeld. "We baseren ons daarbij op nieuwe wetgeving van begin dit jaar. Daarin is bepaald dat cameratoezicht ook mag worden gebruikt voor opsporing en vervolging", zegt politiewoordvoerder Anton de Ronde.



De juridische afdeling gaat de situatie volgens De Ronde nog eens bekijken. Onbekend is hoeveel automobilisten zijn bekeurd op basis van de videobeelden.



Klachten


De zaak kwam aan het licht nadat een automobiliste een parkeerbon had gekregen en verhaal haalde bij het politiebureau. De Ronde erkent in de krant dat de camera's worden gebruikt voor het opsporen van overtredingen. "We kregen veel klachten over foutgeparkeerde auto's die ervoor zorgen dat behalve stadsbussen ook hulpverleners als brandweer en ziekenwagens regelmatig niet door de straat kunnen."



Bron: http://www.nu.nl/news.jsp?n=791032&c=12&rss

 
 
Bron: De Stentor
 
  29-7-2006  


|

FlitsKaart